Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

napravili su haos

Veliko krdo slonova nezaustavljivo gazi prema gradu od osam miliona ljudi

slonovi

Iza sebe su ostavili 500 kilometara dug trag razaranja

Pobjegli su i napravili haos: omanje krdo od 15 slonova izgazilo je polja i polja kukuruza, rušeći za sobom staje i hambare, nakon što su u travnju uspjeli pobjeći iz nacionalnog parka. Iza sebe su ostavili 500 kilometara dug trag razaranja.

U potrazi za vodom ispraznili su seljacima cijelu cisternu, prenosi Guardian. Stanovnici brojnih sela strahuju da ne nabasaju na njih otkako su divlji azijski slonovi, zaštićena vrsta u Kini, u aprilu pobjegli iz nacionalnog parka Xishuangbanna u pokrajini Yunnan. A sad su se približili velikom gradu.

Cijelo vrijeme vlasti ih nadziru, stotine ljudi mobilizovano je kako bi kontrolirali kretanje velikih životinja i štetu koju prave.

U utorak su vlasti Yunnana objavile da su slonovi udaljeni 20 kilometara od glavnog grada pokrajine Kunming u kojoj živi više od šest miliona ljudi.

Od sredine aprila odbjegli slonovi uništili su oko 56 hektara usjeva. Šteta se procjenjuje na 6,8 ​​miliona juana, odnosno oko 1,07 miliona  dolara, objavila je državna televizija CCTV. Slonove se pokušava odvratiti od naseljenih mjesta, organizirane skupine mame ih hranom, a ceste blokiraju kamionima. Niti jedan čovjek nije stradao.

Zaštićena vrsta azijskog slona polako se oporavlja u tom dijelu Kine. Broj divljih slonova u Yunnanu popeo se na oko 300, u odnosu na 193 koliko ih je bilo u 1980-ima, izvijestila je Xinhua.

Ovo nije prvi put da se azijski slon otme kontroli i počne haračiti po ljudskim staništima. Posljednjih je godina zabilježeno više slučajeva u kojima su slonovi lutali selima i uništavali usjeve. Problem je što zbog uništavanja šuma nestaju biljke koje oni obično jedu, pa se okreću poljima i nasadima.

Azijski je slon manji od poznatijeg afričkog i ima manje uši. U Kini ih ima još samo na krajnjem jugu zemlje. Žive neprekidno u pokretu tražeći hranu – jedu travu, lišće, grane i koru drveta. Ženke i mladunci žive u krdima od osam do 30 jedinki, a mužjaci se kreću sami ili u manjim skupinama. Kako se šume iskorjenjuju, upadaju na plantaže i jedu što nađu – rižu, šećernu trsku i banane. Odrasli slon pojede dnevno oko 150 kilograma hrane.

Azijski je slon, kao i afrički, bio masovno ubijan zbog slonovače. Danas su najviše ugroženi uništavanjem i naseljavanjem njihovih staništa. Od 1986. azijski je slon na listi ugroženih životinjskih vrsta, s populacijom koja je u tri generacije smanjena za 50 posto. Ugroženi su uništavanjem staništa i krivolovom. Procjenjuje se da je 2019. živjelo između 48.000 i 51.000 azijskih slonova. Mnogi su pripitomljeni i smatra se da ih danas više od 10.000 živi s ljudima, ali problem je što se u zatočeništvu gotovo uopće ne razmnožavaju i umiru mnogo ranije nego u divljini.