Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nizozemska

Vlada poručila građanima: Smanjite grijanje, obucite džempere i čarape

Hep Toplinarstvo zapo?elo s uklju?ivanjem grijanja
21.01.2014., Karlovac - Unatoc blagoj zimi i Karlovcanima stizu visoki racuni za grijanje. rPhoto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Termostati se, odlukom vlade, spuštaju za dva stepena Celzijusa u službenim institucijama u Nizozemskoj kao način da se smanji potrošnja energije

Nizozemska vlada pozvala je građane da smanje grijanje svojih domova kako bi se smanjila ovisnost nacije o ruskim energentima, prenijela je njemačka novinska agencija dpa.

Termostati se, odlukom vlade, spuštaju za dva stepena Celzijusa u službenim institucijama u Nizozemskoj kao način da se smanji potrošnja energije, prenosi Hina.

Vlada je poručila da želi dati dobar primjer, izvijestila je nizozemska novinska agencija ANP.

“Naši računi za energiju rastu, moramo postati manje ovisni o plinu iz Rusije i želimo se boriti protiv klimatskih promjena”, navela je vlada u pozivu naciji za uvođenjem mjera štednje energije. U novinskim oglasima i putem internetske kampanje građani su pozvani da grijanje u svojim domovima podese na najviše 19 stepeni Celzijusa.

“Obucite toplu jaknu ili džemper, čarape i papuče”, savjetuje kampanja. “Ako ostanete kod kuće, možda se termostat može smanjiti za jedan stepen”, dodaju.