Finska

Vladin brifing: Ministrica se onesvijestila tokom direktnog prijenosa

ministrica-1664444693

Mikkonen je bila izvan kadra kamera u momentu kada je pala, ali je kasnije snimljena dok je pokušavala podići se, zahvaljujući dvoje kolega

Finska ministrica unutrašnjih poslova Krista Mikkonen onesvijestila se tokom vladinog brifinga uživo o pitanju Sjevernog toka 2.

Vladin brifing koji je sinoć emitovan uživo u prijestolnici Helsinkiju prekinut je nakon što se ministrica unutrašnjih poslova Mikkonen onesvijestila, javlja Anadolija.

Mikkonen je bila izvan kadra kamera u momentu kada je pala, ali je kasnije snimljena dok je pokušavala podići se, zahvaljujući dvoje kolega.

Još nije poznato zbog čega se ministrica onesvijestila.

“Morala sam napustiti brifing jer sam se onesvijestila. Sada sam dobro”, napisala je kasnije Mikkonen na društvenim mrežama.

Danska energetska agencija potvrdila je u utorak tri curenja na gasovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2.

Švedska obalska straža potvrdila je u četvrtak da je južno od Švedske otkriveno četvrto curenje na podvodnim gasovodima Sjeverni tok.

Seizmolozi su objavili da su eksplozije potresle Baltičko more prije nego što su otkrivena neobična curenja.

Neki evropski zvaničnici i stručnjaci za energetiku optužuju Rusiju za sabotažu, navodeći kako ta zemlja ima direktnu korist od viših cijena energije i ekonomske anksioznosti širom Evrope.

Međutim, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio u srijedu da je curenje gasa iz ruskih gasovoda “veliki problem za Rusiju” i gubitak vrijedne imovine.

Gasovod Sjeverni tok 1 prostire se u dužini od 1.200 kilometara ispod površine Baltičkog mora, od ruske obale kod Sankt Peterburga do sjeveroistočne Njemačke. Otvoren je 2011. godine, a maksimalni kapacitet ovog gasovoda je 170 miliona kubnih metara gasa, koji se šalje iz Rusije za Njemačku.

Sjeverni tok 2, također, u ruskom vlasništvu proteže se paralelno sa prvim gasovodom. Izgrađen je u septembru 2021. godine, ali nije pušten u rad jer ga Njemačka nije odobrila. Projekat je u potpunosti zaustavljen samo nekoliko dana prije početka ruskog rata protiv Ukrajine 24. februara.