Kutanja kod Donjeg Vakufa

Vlasnik poznatog lanca mesnica u BiH gradi modernu arenu za koride

borbe bikova haseljic
Haseljić pravi arenu za borbe bikova

Očito da on želi napraviti koridu koja će se razlikovati od svih ostalih, tako da je počeo sa izgradnjom prave savremene arene za borbe bikova

U BiH održava se desetine korida, a posljednjih godina jedna od najpopularnijih je ona u mjestu Kutanja kod Donjeg Vakufa. Organizator te koride je Hajrudin Haseljić, vlasnik mesne industrije Bajra.

Haseljić je veliki zaljubljenik u borbe bikova pa se odlučio na nesvakidašnji potez.

Želi napraviti koride koja će se razlikovati od svih ostalih. Tako da je počeo sa izgradnjom prave savremene arene za borbu bikova. Arena će imati i tribina za gledaoce, kao i ostale prateće sadržaje.

Koride u Čevljanovićima gledanije od skokova u Mostaru: Pečenja i igara i “dobro je”

Već godinama tradicionalna korida koju organizira mesna industrija Bajra održava se prve nedjelje u augustu.

“Na svom ranču Kutanja Bajra priprema za svoje gledaoce arenu sa tribinama. Ljubitelji borbi bikova imat će priliku da lijepo sjede na tribinama. Arena za bikove će biti preuređena, radi se i drenaža, neće biti blata… Ljubitelji ovog sporta uživat će u novom ruhu i ambijentu. Pripreme su u toku. Tribine će biti sa lijeve i desne strane, osam kaskada. Tu su i toaleti.” kaže voditelj korida Azem Čauš u videu koji je objavio na svom YouTube kanalu Oba dobra prenosi Faktor.

Tradiciju održavanja korida u BiH kritikuju mnoga udruženja za zaštitu životnija. Ipak, borbe bikova tradicionalno prati veliki broj ljudi.

Najpoznatija korida u BiH donedavno se održavala u mjestu Čevljanovići gdje se pod šatorima i na livadama znalo okupiti i po 100.000 ljudi koji dođu da gledaju borbe bikova.

Firma Bajra je osnovana 1994. godine i tada su je činili prerada mesa i jedan maloprodajni objekat u Travniku. Ova porodična firma je u stopostotnom privatnom vlasništvo, a osnivač i vlasnik je Hajrudin Haseljić.