Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Taj ludi svijet

Vrane su uistinu “popile pamet”

25/06/2015

Vrane su inteligentnije od većine sisavaca, imaju razvijen um, koriste oruđa i procjenjuju druga bića, navode naučnici.

Svrake, iz porodice vrana, prepoznaju same sebe u ogledalu i svjesne su da druga bića imaju um.

U nekim studijama utvrđeno je da vrane vrlo pametno rješavaju problem u vezi sa viškom hrane. Ono što ne mogu da pojedu – zakopaju u zemlju.

Pri tome, prepoznaju kada čovjek ili neka druga životinja prate njihove aktivnosti, pa će kasnije, kada svjedoka više ne bude, iskopati i premjestiti hranu.

Naučnike fascinira činjenica da vrane znaju da trajno zapamte i prepoznaju ljude koji su im nanijeli zlo.

[quote_box_right]Svrake, iz porodice vrana, prepoznaju same sebe u ogledalu i svjesne su da druga bića imaju um[/quote_box_right]

Često na većoj distanci uoče moguće zle namjere pojedinih ljudi, a neke i preventivno napadnu.

Vrane znaju da koriste oruđe. Brojnim eksperimentima utvrđeno je da će u svakoj novoj situaciji, sa kojom se ranije nisu susretale, odabrati upravo ono oruđe koje je najpraktičnije za obavljanje određenog posla.

U gradovima često, sa ogromne visine, ispuštaju orahe na krovove kuća kako bi ih slomile, i biraju, uglavnom, ravne krovove – da se ne bi otkotrljali predaleko.

Ponekad orahe ispuste pred automobile na raskršćima! Kada se upali crveno svjetlo i kolona stane, one pokupe oljušteni plod.

Vrane iz Nove Kaledonije čak znaju da oblikuju novo oruđe, zbog čega su svrstane u malu elitnu grupu najinteligentnijih bića na Zemlji, zajedno sa šimpanzama, orangutanima i ljudima.

Naučnici vjeruju da su vrane i sisavci u borbi za opstanak i prirodnoj selekciji došli do istih evolucijskih rješenja – razvili više kognitivne sposobnosti razmišljanja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.