Za sedam mjeseci potrošio 72 minuta na pauzu za ručak, firma se izvinila

japan

Jedna kompanija za vodu iz Japana uputila je javno izvinjenje svim svojim potrošačima zbog toga što je njihov radnik uhvaćen da ide na pauzu za ručak.

Naime, jedan 64-godišnji radnik vodovoda iz grada Kobe na periferiji Osake u Japanu, za sedam mjeseci, koliko je zaposlen u ovoj firmi, uzeo je ukupno 72 minuta za pauzu za ručak.

Njegovi nadređeni tvrde da je izgubio dosta vremena u potrazi za hranom, što nije bilo dobro po kompaniju. Njihova računica je da je u odlazak do obližnje prodavnice, za koju treba “izgubiti” samo tri minuta, išao 26 puta između seprembra 2017. i marta 2018. godine.

Čovjek je uhvaćen tako što ga je vidio jedan od radnika kroz prozor i odmah ga prijavio. Čelnici ove kompanije odmah su se javno izvinili zbog “skandala” svim svojim korisnicima.

– Zaista nam je žao što je do ovog skandala došlo i želimo da vam se najiskrenije izvinimo – rekao je jedan od čelnika ove kompanije za lokalnu televiziju i dodao da je radniku smanjena plata zbog “zločina koji je počinio”.

Nakon javnog izvinjenja, korisnici društvenih mreža stali su u odbranu čovjeka koji je samo želio da “kupi ručak”, a sam potez i kaznu nazvali su “apsurdnim”, piše Daily Mail.

Nakon ovog slučaja, pokrenuta je debata o japanskoj radnoj kulturi, gdje su česti primjeri da zaposleni rijetko kad uzimaju slobodne dane i rade znatno mnogo više od predviđenog.