Zagađena plaža u Dalmaciji: “Gejziri” fekalija i toalet papira, djeca dobila kožnu bolest 

Foto: Sime Zelic/PIXSELL
Zamućenje mora ispred zgrade Maraske koje je krenulo uz obalu, ali se počelo širiti u uvalu Jazine

Ranije je rečeno da će se ta sitaucija sanirati, a tri dana kasnije vidljivi su “gejziri” fekalnog sadržaja i toalet papira na toj plaži

Dalmatinski mediji objavili su video snimljen ovog mjeseca nakon što je na plaži Jadran u Zadru primijećeno onečišćenje uzrokovano kanalizacijskim ispustom.

Ranije je rečeno da će se ta sitaucija sanirati, a tri dana kasnije vidljivi su “gejziri” fekalnog sadržaja i toalet papira na toj plaži.

Nalikuje rijeci Ganges

Na plaži Jadran na području Zadra kupa se mnogo djece, glavna aktivnost im je plivanje do tzv. galeba (mulića pored kojeg izvire kanalizacija).

Prošle godine su mnoga djeca koja su se kupala na tom dijelu grada oboljela od raznih kožnih bolesti i crijevnih viroza.

Tokom prošlog ljeta je zabilježeno više onečišćenja takvog tipa na kupalištu Jadran i do sada se baš ništa nije poduzelo u vezi toga, a kako je krenulo, čini se da bi ovakve situacije mogle postati pravilo, a ne izuzetak.

Jedni govore da se prelijevanje kanalizacijskog ispusta događa zbog velike plime, drugi zbog oseke, neki da je do kiša, u svakom slučaju činjenica je da se događa sve češće i da predstavlja veliku opasnost za zdravlje kupača, posebno djece.

Zabrinuti čitalac poslao je video onečišćenja mora na području Zadra, a objavio ga je Zadarski.hr.

“Budući da plaža Jadran u zadnje vrijeme više nalikuje rijeci Ganges nego gradskoj plaži (kaljuža bivše fabrike “Maraska” s jedne strane, go*** s “Marexa” s druge strane), postavlja se pitanje kada će nadležne službe postaviti znak zabrane kupanja na plaži koja očito nije zdravstveno ispravna za kupanje”, napisao je zabrinuti čitalac.

“Odvodnja”: Sistem ispravan

Direktor zadarske “Odvodnje”, Grgo Peronja, kaže kako je sistem ispravan.

“Tog je dana bilo moguće prelijevanje zbog neispravne uporabe kanalizacije, međutim i jutros su naši djelatnici bili tamo i sustav je trenutno u potpunosti ispravan”, kazao je Peronja.

Dodao je kako traju radovi na obližnjem gradilištu hotela “Maraska” te kako su i tamo obavljana ispumpavanja u more, ali i kako je sve nakon upozorenja radnika “Odvodnje” ubrzo prestalo.