Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sve završilo na sudu

Zamolio prijatelja da mu unovči dobitni listić – ostao je i bez novca i bez prijatelja

sl

Budući da slabo govori njemački i da je imao zdravstvenih problema, zamolio je kolegu i prijatelja da mu podigne nagradu

Čovjek iz Švicarske zamolio je nekog drugog, za koga je mislio da mu je prijatelj, da za njega podigne njegov dobitak na lutriji. Ali, “prijatelj” ga je prevario.

Kako prenosi Luzerner Zeitung, čovjek iz kantona Zug je u 2020. pogodio pet tačnih odgovora i time osvojio 45.914 švicarskih franaka (oko 45.000 eura). Kad je htio podići svoj novac, na kiosku mu je uručen obrazac za “zahtjev za nagradu” koji je trebao ispuniti, prenosi njemački RTL.

Budući da slabo govori njemački i da je imao zdravstvenih problema, zamolio je kolegu i prijatelja da mu podigne nagradu. Čovjek je to učinio te mu je novac prebačen na račun. Dobitniku je uplatio na račun samo 2.300 franaka, koji je nedužno pretpostavio da je to njegov cijeli dobitak. Iz zahvalnosti je igrač još “prijatelju” poklonio 200 franaka.

Kada ga je kasnije zamolio da mu da svoj mobitel kako bi mogao izbrisati fotografiju listića, muškarac je postao sumnjičav i počeo je istraživati, navode novine. Brzo je shvatio da je prevaren. Kad mu je kolega odbio isplatiti ostatak novca, tužio ga je.

Prevarant je osuđen na novčanu kaznu od 12.600 franaka i uvjetno na dvije godine. Tu je i “kazna za vezu” od 3.150 CHF i troškovi postupka od 1.200 CHF. Nesretni igrač još uvijek nije dobio svoj dobitak na lutriji – mora ‘prijatelja’ tužiti na građanskom sudu, navode novine,