Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zapalio cigaretu u avionu i dobio devet i po godina zatvora

monarch

Šta jedna cigareta može da napravi od ljudskog života, to je zaista nevjerovatno… U to se najbolje uvjerio John Cox (46) iz Velike Britanije, koji je zbog pušenja u avionu osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od devet i po godina. Cox je odlučio zapaliti cigaretu u toaletu aviona, a nakon što ju je popušio, bacio ju je u košaru koja se zapalila i tako aktivirao alarm.

Detektor za dim se aktivirao tek nakon sat i po leta, a osoblje je uspjelo ugasiti požar. Pilot je upozorio da je pušenje u avionu strogo zabranjeno, a nakon incidenta je čak razmišljao o prisilnom slijetanju.

Cox je proglašen krivim za podmetanje požara iz nemara, zbog čega je prvo osuđen na četiri i po godine zatvora, ali je sudac presudio da je ta kazna blagonaklona. Na ponovljenom suđenju kazna je povećana za čak pet godina.

Avion je letio na relaciji Birmingham – Sharm El Sheikh u avgustu 2015. godine, a u trenutku požara bio je na visini od 10,000 metara. Cox je uhapšen u Egiptu čim je avion sletio, nakon čega je deportovan u Veliku Britaniju.