Taj ludi svijet

viralan snimak

Zapalio vodu koja je potekla iz česme, oglasili se iz “Vodovoda” (VIDEO)

07/10/2020

Rukovodilac službe informisanja zrenjaninskog JKP "Vodovod i kanalizacija" Siniša Gajin podsjeća da je sastav zemljišta južno od Zrenjanina takav da u sebi sadrži prisustvo većeg broja gasova među kojima je i metan

Nakon snimka koji kruži društvenim mrežama na kojem se vidi kako zapaljena voda teče iz slavine u jednom domaćinstvu nadomak Zrenjanina u Srbiji, oglasilo se JKP”Vodovod i kanalizacija” iz tog grada pod čijom jurisdikcijom je vodovod u pomenutom naselju.

Rukovodilac službe informisanja zrenjaninskog JKP “Vodovod i kanalizacija” Siniša Gajin podsjeća da je sastav zemljišta južno od Zrenjanina takav da u sebi sadrži prisustvo većeg broja gasova među kojima je i metan, koji je zapaljiv a koji u većim količinama može izazvati i eksploziju.

– Od kada postoji sistem vodosnabdijevanja u svim naseljenim mjestima južno od Zrenjanina postoji i problem prisustva metana u vodi koja se doprema do korisnika i sa tim su upoznati svi mještani. Uklanjanje metana iz vode rješava se izgradnjom vodotornja ili prizemnog rezervoara i na taj način je riješen problem prisustva metana u svim naseljenim mjestima osim u Stajićevu i Belom Blatu. U Stajićevu je na izvorištu odakle se ovo naseljeno mjesto snabdijeva vodom ugrađena automatika koja kontroliše ispuštanje gasova, ali se ipak desi da određena količina ostane u vodi koja se distribuira potrošačima pa korisnici koji su bliži izvorištu imaju prisustvo značajne količine metana u vodi – objašnjava Gajin.

Dodaje i da je metan gas koji je lakši od vazduha i prirodno izlazi ukoliko postoji ventilacioni otvor te da je zato bitno da se redovno vrši provjetravanje prostorija gdje se upotrebljava voda, a u kupatilu je poželjno i držanje otvorenog prozora.

– Kao što je riješen problem u svim drugim naseljenim mjestima sa prisustvom metana, JKP ’’Vodovod i kanalizacija’’ Zrenjanin u saradnji sa osnivačem radi na rješavanju problema u pomenuta dva naseljena mjesta. Postoji nekoliko opcija kako da se problem riješi, za svaku je potrebno obezbijediti značajna materijalna sredstva, ali očekujemo da će ona u narednom periodu biti obezbjeđena i da će na taj način biti trajno riješen problem sa prisustvom metana u vodi na cijeloj teritoriji južno od Zrenjanina – poručuje Gajin.

Kako je Blic već izvještavao, mještani Stajićeva upoznati su sa ovim problemom i vodu koja im teče iz slavina nazivaju ’’vatrena voda’’.

Tako je Zdravko Milankov ostao u čudu kada je shvatio da mu u novoj kući u Stajićevu iz slavina uz vodu teče i zapaljivi gas. Kao Zrenjaninac, nažalost je navikao da voda bude žuta i opasna za piće, pa se tome nije puno začudio i kada je došao u Stajićevo. Ipak, ubrzo mu je postalo jasno da je ovdje voda posebno opasna.

– Pola sela je na tom nekom bunaru koji ima ovaj problem, druga polovina ima normalnu vodu. Bukvalno kad pustite vodu prvih pola minuta teče zapaljivi gas. Ovo je ozbiljan problem. Ostao sam u čudu kada sam shvatio da je ljudima u selu to normalna situacija. Kako to može biti normalno? Pokušao sam da zapalim vodu i uspjelo mi je, pa sam odmah snimio video kako bi pokušao da alarmiram javnost. Vjerujte, ima ljudi u selu koji tu vodu i piju, jer nemaju šta drugo. Inače voda gori samo kada je vruća, sa hladnom se to ne dešava – rekao je Milankov.

Tako, tokom noći, u bojler zna toliko da se nataloži gasa da on curi iz slavine uz vodu i dosta duže od nekoliko minuta. Čudi ga kako se do sada nije desila neka katastrofa, mada kada se malo raspitao, saznao je da je ovdje bilo više neuobičajenih požara nego u drugim mjestima.

– Čuo sam da su se u selu nekima zapalile veš mašine, čak i da je jedna žena gorjela, ali ne znam da li je to istina. Svakako ne bih palio cigaretu pored ove vode – nastavio je sagovornik.

Ivan Živkov sociolog iz Zrenjanina koji je podijelio Zdravkov snimak na Tviteru kaže da ga ništa ne iznenađuje kada je u pitanju voda u okolini Zrenjanina.

– Svašta smo doživjeli sa vodom ovdje, ništa me ne čudi, ni gasovi, eksplozije, ni požari, eto i ova koja gori nam izgleda nije čudna – izjavio je Živkov.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.