Taj ludi svijet

Zašto neboderi u Hong Kongu imaju rupe u sredini

29/01/2018

Ako ste posjetili Hong Kong, vrlo brzo ste mogli uočiti da je prostor u ovom gradu velika privilegija. Velike gužve vladaju na svakom koraku, na ulicama, trotoarima i prodavnicama, a gusto zbijeni neboderi sa vrlo malim stanovima predstavljaju dom većini stanovnika.

Jedan pogled ka panorami grada otkriva da su brojni neboderi građeni sa velikom rupom u svojoj sredini. Stoga je teško ne zapitati se – zašto bi grad koji je jedan od najgušće naseljenih na svijetu, dozvolio takvo traćenje prostora?

Odgovor leži u drevnoj kineskoj tehnici – feng šui. Ove rupe nazivaju se “zmajevim kapijama”, koje prema feng šuiju omogućavaju zmajevima da sa planina dolete do rijeka.

Vjeruje se da zmajevi donose dobru sreću, a ukoliko se blokira energetski prolaz, to bi moglo da dovede do brojnih loših stvari.

Jedna od kompanija u blizini Kineske banke tako je za svoj bankrot okrivila njen loš feng šui. Naime, na njoj nema nikakvih prolaza. Zanimljivo je da na zgradi Kineske banke nema prolaza, što jedna od kompanija u njenoj blizini smatra uzrokom svog bankrota.

Mnoge velike kineske korporacije prilikom izgradnje svog poslovnog prostora izdvajaju određenu sumu novca za konsultacije sa feng šui stručnjacima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.