Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi zeland

Zastupnik u parlamentu odbija kravatu kao “kolonijalnu omču” (FOTO)

Waititi se u utorak u parlamentu pojavio, umjesto u obaveznoj kravati, s taongom, maorskim zelenim kamenim privjeskom, oko vrata

Novozelandski zastupnik Maora, koji je ove sedmice izbačen iz parlamenta zbog nenošenja kravate, kazao je kako nametanje zapadnjačkog stila odijevanja predstavlja kršenje njegovih manjinskih prava i predstavlja nametanje “kolonijalne omče”.

U utorak predsjednik parlamenta Trevor Mallard dvaput je spriječio Rawirija Waititija da postavi pitanje u dvorani ustrajavajući na tome da to može učiniti samo ako nosi kravatu.

Kad je Waititi svejedno nastavio s pitanjem Mallard mu je naredio da napusti dvoranu.

“Ne radi se o kravati nego o kulturnom identitetu”, kazao je Waititi napuštajući dvoranu.

U parlamentu Novog Zelanda gotovo polovica zastupnika su žene, 11 posto pripadnici LGBTQI zajednice i 21 posto zastupnika su dmorodački Maori.

Waititi se u utorak u parlamentu pojavio, umjesto u obaveznoj kravati, s taongom, maorskim zelenim kamenim privjeskom, oko vrata.

Mallard je u utorak objasnio da nošenje kravata, iako po njegovu mišljenju zastarjelo, ima podršku velike većine zastupnika.

U osvrtu objavljenom u srijedu u New Zealand Heraldu Waititi je kazao da se ne radi o kravatama nego o pravu Maora da bude Maor, u parlamentu ili u baru.

“Skinuo sam kolonijalnu kravatu kao znak koji nastavlja kolonizirati i gušiti maorska prava, a koja nas, prema Mallardu, izjednačuje”, kazao je Waititi.

“Ovdje se ne radi o kravati ili taongi, nego o ravnopravnosti.”

Premijerka Jacinda Ardern kazala je kako se ne bi protivila nenošenju kravate u parlamentu.

“Mnogo je važnijih pitanja za nas sve”, dodala je Ardern.