Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljubav prema starinama

Zavirite u jednu od najvećih antikvarnica u BiH (FOTO)

antikvarnica (1)

Ljubitelji starina antikvarnice doživljavaju kao muzeje, mjesta gdje rado provode slobodno vrijeme, a jedna od većih je antikvarnica na Bradini, na magistralnom putu Sarajevo – Mostar, čija su vrata otvorena više od deceniju.

Vlasnik antikvarnice na Bradini je Haris Mešanović kojeg je u ovaj posao uvela ljubav prema starinama. Kaže da na ovaj način najviše uživa, jer ih ima u svom vlasništvu, barem neko vrijeme.

– Na ovaj način u potpunosti zadovoljavam svoju želju i ljubav prema starinama. Imam ih puno, uživam, gledam, ali ne završava se sve na sakupljanju. Ono što kupim nakon nekog vremena prodam i onda imam mogućnost da kupim neku novu, zanimljivu stvar – objašnjava Mešanović.

On smatra da su antikvarnice mjesta za evociranje uspomena i odmor.

– Ja se odmaram u svojoj antikvarnici, a to vidim i na posjetiocima. Ljudi dolaze i vrlo rado se vraćaju – istakao je Mešanović, navodeći da se ovim hobijem bavi više od 20 godina.

Robu, raznovrsnu, nabavlja u svim krajevima Bosne i Hercegovine, a kupci su domaći, ali i brojni strani turisti koji prolaze ovim putem.

Boravak u ovoj prodavnici je odmor i za Sarajku Vildanu Šaković koja ovdje provodi dio svog slobodnog vremena.

– Dolazila bih svaki dan, toliko volim starine, ali dođem kad nagovorim porodicu i prijatelje – kazala je Šaković Feni.

Navodi da boravkom u antikvarnici evocira uspomene iz djetinjstva, ali i stvara sliku vremena kakvo je bilo prije njenog rođenja, na čemu se sjedilo, iz čega se jelo i obavljale druge životne aktivnosti.

– Nisam neki strastven sakupljač skupih stvari, ali volim da imam u stanu starine. Ljubav prema starim stvarima se ne bazira samo na posjedovanju onoga što je skupo. Upravo to olakšavaju antikvarnice, gdje se može doći razgledati, uživati, ali i izabrati neka stvar, u zavisnosti koliko ko može izdvojiti novca, jer je izbor zaista veliki – rekla je Šaković.

U antikvarnici na Bradini mogu se vidjeti stari novac, ćilimi, namještaj, odjeća, posuđe, figure, aparati kao što su telefoni i pegle te druge brojne starine.