Taj ludi svijet

deseti po redu

Završen Street Art festivala Mostar, desetine fasada ukrašeno predivnim muralima

15/09/2021
Foto: Street art festival/Facebook

Osim što su uljepšali fasade zgrada, postigli su bitniji cilj i približili građanima i građankama Mostara uličnu umjetnost i smjestili je u svakodnevicu

U okviru ovogodišnjeg izdanja Street Art festivala, koje je završeno danas, autori iz SAD, Argentine, Španijee, Italije, Ekvadora, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine su na više lokacija u Mostaru oslikali murale.

Osim što su uljepšali fasade zgrada, postigli su bitniji cilj i približili građanima i građankama Mostara uličnu umjetnost i smjestili je u svakodnevicu.

“Godinu dana planiramo ovogodišnju produkciju festivala, a pored toga smo cijelo ljeto bili okupirani organizacijom umjetničkih rezidencija i radionica za mlade. Iza nas je mnogo truda, upornog i kontinuiranog rada koji je rezultirao uspješnom realizacijom svih ideja i planiranih aktivnosti. Jubilarno izdanje festivala je bilo posebno emotivno kao i profesionalno iskustvo za sve nas. Nastavljamo već naredni mjesec s novim programima i suradnjama”, priopćili su organizatori.

Pored oslikavanja murala Festival je ove godine proširio svoje djelovanje, te je uvrstio nove umjetnosti u svoj program.

Posjetitelji svih generacija imali su priliku uživati u trodimenzionalnoj projekciji na Starom mostu kojom je otvoren Festival, slijedio je bogat muzički program, druženje sa susjedima uz kavicu, lutkarske predstave, cirkuski performans te kazališni performans na ulici.

Graffiti vikend, koji je prvi put organiziran u ovolikom kapacitetu, privukao je pažnju svih onih kojima je hip-hop i ulična kultura interesantna, te su grafiteri iz regije crtali grafite u Sjevernom logoru i na još nekoliko lokacija u gradu. Ovom aktivnošću grafiti umjetnost je zvanično postala dio festivala i grafiteri će narednih godina biti uvršteni u osnovni program festivala.

“U Mostaru mi se prvenstveno dopala arhitektura i dizajn građevina i prepoznao sam potencijal. Rad na pojedinim zidovima zahtjeva više truda i to nama umjetnicima predstavlja veći izazov prilikom stvaranja. Zadovoljan sam organizacijom i osjetio sam se dobrodošlo”, rekao je umjetnik Taquen iz Španije.

Umjetnici iz cijelog svijeta su u jednom suglasni, a to je da u Mostaru imaju umjetničku slobodu te da ovaj grad ima savršene zidne površine za uličnu umjetnost.

Građanke i građani Mostara također su zahvalni umjetnicima što su dokazali brojnim komplimentima, domaćinskom pristupu i osiguravanjem fasada za oslikavanje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.