hrvatska

Završio u zatvoru jer je bivšu suprugu pratio putem GPS uređaja

mobitel_telefon_sms

Osumnjičeni je putem aplikacije na svojem mobitelu uspostavljao vezu s GPS uređajem i potom neovlašteno pribavljao podatke o kretanju svoje bivše supruge

Sudija istrage velikogoričkog Županijskog suda odredio je istražni zatvor 42-godišnjaku koji je putem GPS uređaja za satelitsko praćenje i lociranje nadzirao kretanje svoje bivše vanbračne supruge.

Sudija istrage je 42-godišnjaku odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, saopćilo je velikogoričko tužilaštvo.

Navode da je 42-godišnjak, protivno općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka Europske unije, 29. oktobra 2020. godine postavio GPS uređaj u pretinac sa osiguračima u prtljažniku automobila kojim se koristi njegova bivša izvanbračna supruga.

Osumnjičeni je putem aplikacije na svojem mobitelu uspostavljao vezu s GPS uređajem i potom neovlašteno pribavljao podatke o kretanju svoje bivše supruge sve do 15. marta ove godine, kada ga je pronašla.

Tužilaštvo je dodalo da je u subotu provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja 42-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela nedozvoljene upotrebe ličnih podataka, prenosi Hina.