Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zmija ribarica

Zbog sezone parenja veći broj zmija u BiH, Kakanjcu se pojavila na automobilu

zmija kakanjac

“Na snimku je najvjerovatnije ribarica Natrix tessellata (99%), mada snimak nije baš najjasniji”, kaže Šukalo

Posljednjih danas našem portalu javljaju se brojni građani uplašeni zbog povećane pojave zmija. Tako nam se javio i Amer iz Kaknja, koji nam je poslao snimak koji je nastao dok je vozio automobil. Prema njegovom svjedočenju u jednom trenutku tokom vožnje primjetio je zmiju na haubi automobila.

“Vjerovatno je ranije ušla u motor automobila. U toku vožnje nekako je izašla i pojavila mi se ispred stakla. Upalio sam brisače, ali nisam je mogao otjerati. Zaustavio sam automobil i pokušao je otjerati. Kada sam stao, pokušala je ući kroz prozor suvozača koji je bio otvoren. Na kraju sam je nekako uspio otjerati”, kaže Amer i dodaje:

“Moram priznati da mi nije bilo svejedno kada sam je vidio. Kasnije sam saznao da nije riječ o zmiji otrovnici, ali u tom trenutku to nisam znao”, govori Amer.

Kako bi smo provjerili da li je povećana pojava zmija u ovo doba godine normalna, kontaktirali smo Gorana Šukala, docenta na Prirodno- matematičkom fakultetu u Banjoj Luci koji već duže vrijeme proučava zmije i njihovo kretanje.

“Sezona parenja naših zmija počinje krajem aprila i tokom maja, a potom tokom juna. Ženke se učestalije sunčaju kako bi omogućile razvoj embriona/jaja. Ja pratim stanje već nekih desetak godina i rezultati ne ukazuju na neka značajnija odstupanja. Svake godine, više ili manje, imamo sličnu situaciju. Maj i juni su mjeseci sa najvećom učestalosti njihovog pojavljivanja. Što se tiče toplijih dana tokom marta i aprila, to može uticati samo na nešto raniji izlazak iz hibernacije, odnosno kada su godine sa oštrijom zimom, one odlože izlazak iz hibernacije, ali generalno to je razlika 10 ili 15 dana, tj. da li će se pojaviti prije ili poslije, ali definitivno, na osnovu mojih praćenja, ne možemo govoriti o značajnijem povećanju brojnosti ove godine”, kazao je Goran Šukalo za Fokus.ba.

Na pitanje da prokomentariše video snimak jednog od naših čitatelja te da nam objasni o kojoj vrsti je riječ, Šukalo kaže:

“Na snimku je najvjerovatnije ribarica Natrix tessellata (99%), mada snimak nije baš najjasniji. Upravo se spremam za put na teren u Hercegovinu da vidim kakvo je stanje tamo, te se iskreno nadam da ce ih biti dosta”, kaže Šukalo.