Taj ludi svijet

našli je u portoriku

Žena nestala prije 31 godinu i proglasili je mrtvom. Sada je pronađena živa

16/03/2023
Foto: Courtesy of Ross Township Police

DNK test je i službeno potvrdio njezin identitet

Patricia Kopta, žena iz Pennsylvanije, pronađena je u staračkom domu u Portoriku više od 30 godina nakon što je nestala. Istražitelji tijekom potrage nisu uspijevali doći do korisnih saznanja te je žena proglašena mrtvom. Na konferenciji za novinare je otkriveno kako je Kopta neko vrijeme lutala sjevernim Portorikom prije nego što je 1999. godine odvedena u dom za odrasle osobe.

Nekad poznata kao ulična propovjednica u svom rodnom gradu, isprva je tajila svoju prošlost dok je bila u Portoriku. Ali, počela je otkrivati pojedinosti jer je patila od demencije, rekao je zamjenik načelnika policije Brian Kohlhepp.

Socijalna radnica u domu je prikupila dovoljno informacija o ženi kako bi upozorila vlasti. DNK test je i službeno potvrdio njezin identitet, piše Associated Press.

Često je išla u Portoriko

Njezin suprug Bob Kopta (82) i sestra Gloria Smith (78) iznijeli su detalje o životu nestale žene. Patricia je bila poznata po nadimku “Vrabac” (The Sparrow) zbog svoje slabe građe te je često hodala po parkiralištima i prometnim cestama kako bi upozorila prolaznike i vozače na smak svijeta.

Međutim, prije nego što je počela propovijedati, Patricia je bila studentica koja je radila kao model i instruktorica plesa. Njezina 78-godišnja sestra se prisjetila kako je Patricia sa svojim prijateljima često odlazila na odmor u Portoriko prije nego što se udala.

Foto: Courtesy of Ross Township Police

– Jednostavno je voljela okean, plažu, toplo sunce – ispričala je Gloria za Associated Press. Tvrdi kako je njezina sestra nakon deset godina napustila posao u staklarskoj firmi zbog migrena za koje su liječnici tvrdili da su uzrokovane stresom. Promijenila posao, a onda su članovi porodice počeli primjećivati promjene na njoj.

Proglašena mrtvom

– Rekla je nešto o tome da je tamo (na poslu) vidjela anđela – prisjetila se Gloria. Patricia je vrlo brzo nakon toga počela propovjediti. Nakratko je bila institucionalizirana, a liječnici su uočili znakove šizofrenije. Nakon što je puštena, nastavila je propovijedati sve dok nije nestala 1992. godine.

– Došao sam kući jedne noći, a nje jednostavno nije bilo – rekao je njezin 86-godišnji muž Bob Kopta. U braku su bili 20 godina prije njezinog nestanka. Prisjetio se da su se upoznali blizu rijeke u Pittsburghu gdje je imao čamac. Povezao je nju i njezine prijateljice i zaljubio se. Vjenčali su se 1972. godine.

Njezin nestanak je zbunio obitelj, ali i policiju. Bob se prisjetio kako mu je supruga jednom spomenula da bi htjela ići u Portoriko zbog lijepog vremena. U portorikanskim novinama objavio je kako mu je nestala supruga, ali nije dobio nikakav odgovor.

Policija godinama nije uspijevala doći do traga koji bi ih odveo do nestale žene, pa je Patricia sedam godina nakon nestanka proglašena mrtvom.

– Prošao sam kroz mnogo toga. Svaki put kad bi negdje pronašli tijelo (pitao sam se), ‘Je li to Patricia? Je li to Patricia?’ – kazao je Bob, inače penzionisani vozač kamiona.

Muž je ne planira posjetiti

Kada je prvi put primljena u dom za starije, Patricia je istaknula da je u Portoriko stigla kruzerom iz Evrope, rekli su iz policije. Nakon što je socijalna radnica kontaktirala policiju u Pennsylvaniji, trebalo je gotovo godinu dana da DNK uzorci potvrde da je žena koja je u staračkom domu zaista Patricia Kopta.

Foto: Courtesy of Ross Township Police

– To je tužno, ali mi je olakšanje. Kad vam žena nestane, vi ste osumnjičeni – tvrdi Bob.

Njezin suprug nije se ponovno oženio, ali je rekao da je ne planira posjetiti i da sada pokušava zaboraviti prošlost, iako mu je drago što zna da se o njoj brinu. Gloria ipak planira posjetiti svoju stariju sestru.

– Poznavala me ona ili ne, i dalje je želim vidjeti, zagrliti je i reći joj da je volim – zaključila je.

Komentari

Autor: 24sata.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.