Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žene doživljavaju orgazme i dok vježbaju u teretani, evo zašto

4559382ac582561ffef6

Orgazmi potaknuti vježbanjem u naučnoj literaturi se spominju unazad više od 50 godina, a zovu ih “coregasm”. Taj fenomen prvi put se spominje u knjizi seksologa Alfreda Kinseya 1953. godine, a radi se o seksualnom ponašanju žena “Sexual Behavior in Human Female”. On je zaključio kako pet posto žena to doživi. Mnoge o tome šute jer im je neugodno pa je taj postotak vjerojatno puno veći.

Tome u prilog ide studija iz 2012. godine, u kojoj je sudjelovalo 530 žena, a njih 246 je priznalo da je doživjelo orgazam tokom vježbanja. Bile su iskrene jer su mogle odgovarati anonimno – na internetu, otkriva The Sun.

Drugo istraživanje provedeno na Univerzitetu Indiana otkrilo je kako je najveća vjerojatnost da će žena doživjeti orgazam dok biciklira, penje se po užetu, vježba jogu, diže utege ili trči. No najčešće se to događa kod podizanja nogu.

 

Doc. Goran Arbanas dr. med., psihijatar i seksualni terapeut te voditelj prve Ambulante za seksualne smetnje u Hrvatskoj, ovu pojavu komentira ovako:

“Postoji jedno rijetko stanje u kojem žene tokom dana mogu postići više orgazama, od kojih je obično prvi potaknut seksualnim odnosom, a sljedeći mogu nastupiti i bez ikakve seksualne stimulacije. Ovo bi bio takav slučaj, dakle da žena doživi orgazam vježbajući u teretani, vjerojatno u nekom posebnom položaju koji kod te konkretne žene potakne pojavu orgazma. Pri tome nema neke direktne seksualne stimulacije.”

Kako tačno dolazi do “coregasma”?

“To je zapravo kombinacija aktivacije mišića koji su spojeni s međunožjem i endorfina koji se oslobađa tokom vježbanja. Do orgazma dođe kada tijelo više ne može podnijeti intenzivan seksualni užitak prolaska krvi kroz genitalije”, kaže stručnjakinja za seks Tracey Cox.

Dodaje kako je kod žena oslobađanje seksualne napetosti popraćeno kontrakcijom mišića u vagini. Ako je žena sretna, može doživjeti i više orgazama – kada se stimulacija nastavi.

Tracey Cox napominje kako deset posto žena prizna da je doživjelo orgazam tokom vježbanja. Neke su kazale, iako to nema veze s vježbanjem, ali je zanimljiv detalj, da mogu doživjeti vrhunac isključivo stimuliranjem bradavica, a neke ga dožive kada kihnu.