Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

naučnici dokazali

Ženke crnog ledenog kita svojoj mladunčadi šapću

crni ledeni kit

Odrasli primjerci crnih ledenih kitova, ugrožene vrste koja živi u sjevernom Atlantiku, zbog svoje impozantne veličine nemaju prirodnih neprijatelja

Ženke crnog ledenog kita stišavaju glasove kada komuniciraju sa svojom mladunčadi kako ih predatori ne bi prisluškivali, ustanovili su naučnici.

Odrasli primjerci crnih ledenih kitova, ugrožene vrste koja živi u sjevernom Atlantiku, zbog svoje impozantne veličine nemaju prirodnih neprijatelja.

Ali s mladunčadi je drugačije te mogu biti metom predatora poput orki ili morskih pasa.

Naučnici su se koristili mikrofonima kako bi proučili glasovne navike tih kitova i otkrili da majka u paru s mladuncem stišava ton komunikacije.

I dok se tipični odrasli crni ledeni kit može čuti s kilometra udaljenosti, razgovor majke i mladunca čujan je samo na stotinjak metara.

-Ti zvukovi su poput ljudskog šapta – kazala je biologinja Susan Parks sa Univerziteta Syracusa, a objavio časopis Biology Letters.

-Majka i dijete tako mogu ostati u kontaktu i pritom ne oglašavati svoju pristunost predatorima, tako da se minimalizira rizik da ih predatori prisluškuju – naglasila je biologinja.

Vrste kitova koje love plijen, poput orki, oslanjaju se na zvukove kako bi ih locirali, jer je vidljivost u moru često loša, prenose mediji.