Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Magazin

Tigran Hamasyan otvara 19. izdanje Jazz Festa Sarajevo

25/06/2015

Armenski pijanista Tigran Hamasyan otvorit će 19. izdanje međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo koncertom koji će održati 3. novembra u Bosanskom kulturnom centru.

Tigran će nastupiti sa svojim triom kojeg čine iransko-američki basista Sam Minaie i švicarski bubnjar Arthur Hnatek, s kojima je i snimio sedmi album kao bendlider, album “Mockroot”, objavljen u februaru ove godine, a koji će predstaviti na ovogodišnjem festivalu u Sarajevu.

Publika Jazz Festa već je imala priliku upoznati ovog iznimnog umjetnika na njegovom solo koncertu koji je održao na 14. Jazz Festu Sarajevo 2010. godine.

Mlad i genijalan pridjevi su kojima muzička kritika Hamasyana opisuje od njegovog prvog albuma “World Passion” kojeg je objavio sa 18 godina.

Riječi hvale ne štede ni mediji ni umjetnici kao što su Brad Mehldau, Chick Corea, Herbie Hancock ili Trilok Gurtu koji ga je nazvao budućim Keithom Jerrettom.

Hamasyan je rođen u Armeniji, od 2003. godine živi u Sjedinjenim Državama, iako posljednjih godina sve češće boravi u domovini gdje proučava tradicionalnu muziku.

Ove godine će zajedno sa jerevanskim državnim kamernim horom nastupiti na 100 koncerata u povodu 100. godišnjice od genocida na Armencima. Koncerti će biti održani u gradovima u kojima su Armenci pronašli utočište 1915. godine, poput Basela, Istanbula, Modene ili Bordeauxa.

Od 1. jula trio Tigrana Hamasyana bit će na ljetnoj turneji u okviru koje će nastupiti na Istanbul Jazz Festivalu, North Sea Jazz Festivalu, Molde Jazz Festivalu te britanskom Womadu, saopćeno je iz Press službe Jazz Festa Sarajevo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.