Turista iz Kine izgubio dokumente pa završio u izbjegličkom centru

Turista iz Kine koji je posjetio Njemačku imao je nekoliko problema zaredom te je na kraju zabunom završio u Izbjegličkom centru, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tridesetjednogodišnji Kinez je prvo izgubio novčanik u kojem su mu bili svi dokumenti, a nakon toga je potpisao pogrešne dokumente te završio u Izbjegličkom centru.

Cristoph Schluetermann, službenik njemačkog Crvenog križa koji upravlja Izbjegličkim centrom, istakao je da je kineski turist ušao u birokratsku proceduru iz koje nije mogao lako izaći.

Turist iz Kine je početkom jula ove godine izgubio novčanik nakon što je doputovao u Stuttgart, ali umjesto da ode u policiju i prijavi krađu, Kinez je završio u Službi u kojoj su mu dali dokument, odnosno zahtjev za azil, koji je potpisao.

Njemački službenici su ga s tim dokumentom uputili prvo u Dortmund, a onda u Izbjeglički centar u Duelmenu.

“Jadni čovjek je samo radio ono što mu je rečeno”, kazao je Schluetermann, dodajući kako je brzo primijetio tog čovjeka jer se, kako je rekao, razlikovao od drugih izbjeglica.

Uz pomoć prevodica u jednom kineskom restoranu, postalo je jasno da je Kinez želio nastaviti turističku posjetu u Francusku i Italiju, a ne završiti u Izbjegličkom centru u Njemačkoj.

Službenicima u Njemačkoj, zaduženima za migrante, trebalo je 12 dana da ustanove o čemu se radi pa su kineskog turistu na kraju pustili da nastavi putovanje po Evropi.