Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turista u Rovinju ubacio muhu u hranu kako bi izbjegao plaćanje

slasticarna – rovinj

Nadzorna kamera u jednom ugostiteljskom objektu u centru Rovinja uhvatila je proteklog vikenda turistu koji je konobarima pokušao “prodati” jedan od najstarijih i najefektnijih trikova za izbjegavanje plaćanja ručka – insekta u tanjiru.

Kamera pokriva cijelu terasu slastičarnice te se na snimci vidi porodica koja mirno jede – supruga, suprug i maloljetna kćerka. U jednom trenutku vidi se da otac izvlači vrećicu iz torbe, iz nje nešto vadi i stavlja to na tanjir. Nekoliko sekundi kasnije uzima tanjir u ruke i odlazi konobaru žaliti se, javlja Jutarnji list.

“Bio je to nekakav insekt, nekakva muha, ne znam ni sam. Napravio je cijelu dramu, svađao se na terasi, pred svim gostima, odlazio nekoliko puta u WC, kao da mu se povraća, ispirao usta. Bilo mi je sumnjivo jer je sve bilo prenaglašeno. Baš da mu je toliko slabo i da svi to moraju slušati, nisam mogao povjerovati. Upravo zbog toga, kada je otišao, provjerio sam snimku nadzorne kamere i imao sam što vidjeti. Kada se zumira, lijepo se vidi vrećica i kako iz nje nešto vadi. Kćerka je malo prije toga stajala pa ga je pokrivala i čista je sreća što je baš u tom trenutku sjedila pa je sve čisto snimljeno”, ispričao je sin vlasnika rovinjske slastičarne, koji je želio ostati anoniman.

Govori da se radilo o poljskim turistima, no naglašava da događaj nema nikakve veze s njihovom nacionalnošću te ističe kako ne želi da se to krivo shvati jer su većina turista pristojni i dobri gosti bez obzira na to iz koje zemlje dolaze.

“Muž i žena jeli su palačinke, a kćerka je jela sladoled. U jednom trenutku zamijenili su tanjire i on je tu muhu stavio u sladoled. Već mi je bilo čudno to što se išao buniti na terasi, što je previše galamio, što nije želio ući unutra i razgovarati na miru s vlasnikom. Kao da je htio napraviti javnu dramu kako bi pojačao dojam. Ja sam mu rekao da ne mora platiti taj sladoled, ali da plati ostalo jer je sve drugo bilo u redu. Nije htio, ali na kraju je platio sve osim sladoleda i ljutit otišao”, priča sin vlasnika.

Čim je gost s podmetnutim insektom u tanjiru otišao, rovinjski su ugostitelji krenuli pregledavati snimku s nadzorne kamere.

“Nakon nekih pola sata vidio sam ga ponovno, prolazio je pokraj slastičarnice. Pokušao sam ga dozvati, ali nije se obazirao i nastavio je dalje. Krenuo sam za njim i sustigao ga nakon nekih stotinu metara. Vikao mi je: ‘Brod će mi pobjeći, brod će mi pobjeći’, tako da vjerovatno ne boravi u Rovinju; bio je ovdje na izletu. Rekao sam mu da imam snimku na kojoj se vidi da laže, pokazao sam mu mobitel, a on je bio vrlo svadljiv. Razgovarali smo na engleskom, derao se: ‘Zar ćeš me zbog 40 kuna goniti po gradu?’ Htio sam ga zadržati i pozvati policiju, ali nisam želio da postane nasilno pa nisam insistirao na tome. Na kraju je izvadio novčanik, platio sladoled i otišao svojim putem”, priča rovinjski slastičar.

Napominje da je snimku stavio na YouTube i poslao medijima kako bi upozorio druge ugostitelje na prevaranta.

“Ovdje se radilo samo o desertu, ali kod nekoga je to mogla biti i večera od hiljadu kuna, tako da sam želio da svi znaju da postoje i takvi ljudi”, kaže slastičar.

Ističe da je on već treća generacija ugostitelja u porodici te da je njegov djed otvorio slastičarnu šezdesetih, a u tih su se pola stoljeća nagledali svačega.

Bilo je slučajeva da neko ne želi platiti, bilo je i mladih pijanih i agresivnih gostiju.

“U takvim situacijama ne ulazimo u sukobe, pustimo ih, jer bolje je da odu i da mi izgubimo nešto malo novca nego da se dogodi zlo. U situacijama poput ove polazimo od toga da je gost uvijek u pravu, ali sada smo, zahvaljujući kameri, imali dokaz da nas je pokušao prevariti”, zaključuje sin vlasnika rovinjske slastičarne.