Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska novinarka se izblamirala: Mislila da prikazuje tajne šifre

turska novinarka

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponovio je u utorak da ne sumnja kako je scenarij za udar napisan u inostranstvu te je još jedanput optužio klerika Fethullaha Gulena da stoji iza državnog udara.

Premda Gulen niječe da je imao išta s izlaskom vojske na ulice, u Turskoj još uvijek traju sveobuhvatne čistke, te se svakodnevno izdaju novi uhidbeni nalozi, prenosi dnevnik.hr.

Naime, vlast goni sve koje se sumnjiči da su njegove pristaše, a neki u pokušajima da pojedince prikažu kao opasne pučiste ipak idu predaleko.

Primjerice, u želji da optuži nekakvog čovjeka kao “Gülenovog teroristu”, jedna je novinarka ispred kamera prikazala bilježnicu u kojoj su uočene “neobične šifre”.

Dama s mikrofonom u ruci je pretpostavila da su to “tajni kodovi” kojima su se pučisti služili tokom vojnoga udara, no kada je kamera zumirala list, brojni su se uhvatili za glave i/li dobro nasmijali.

Na papiru su zapravo stajale šifre za video igru Grand Theft Auto IV, koje je vjerovatno zapisalo kakvo dijete dok se zabavljalo uz jedan od najpopularnijih akcijskih serijala.

https://www.youtube.com/watch?v=HvXtPk8gjYE