Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzla domaćin prvog BH Piano Festa ”Tattille”

FACEBOOK PIANO FEST profilna

Agencija Fena iz Sarajeva ovih dana organizuje prvi BH Piano Fest pod nazivom ”Tattille”, koji će se održati u Tuzli u periodu od 25. do 27. marta 2016. u Bosanskom kulturnom centru Tuzla i Ateljeu ”Ismet Mujezinović Tuzla. Riječ je o festivalu klasične muzike sa akcentom na klavirsku muziku, klavirsku pedagogiju i metodiku rada u nastavi.

Razlog organizovanja ovog festivala jeste razvijanje kulture i umjetnosti u našoj zemlji. Cilj je da se putem kroz održavanje seminara, radionica, masterclassova i koncerata omogući dodatna edukacija nastavnicima muzike – muzičkim pedagozima, učenicima muzičkih škola i njihovim roditeljima kako bi nove metode učenja klavira i muzike zauzele mjesto u svakodnevnoj nastavi. Pored toga, cilj festivala je okupiti učenike i nastavnike iz što većeg broja gradova u BiH i na taj način omogućiti razmjenu iskustava, znanja i vještina učesnika sa različitih područja.

slika1

Gosti i predavači na pianofestu ”TATTILE” su svjetski priznati pijanisti, profesori i stručnjaci u svojim oblastima: Aida Gavrilova, pijanistica i klavirski pedagog (Španija), Planinka Jurišić-Atić, muzički pedagog oblasti klavira ( Slovenija), dr. Sci. Selma Porobić, doc. (BiH) i prof. dr. Dragoljub Dragan Šobajić, pijanista (Srbija).

Voditeljica projekta Iva Pašić i koordinatorica Nermina Durmišević ističu:

”Ambicija je da projekat dobije tradicionalan karakter, kako bi se dugotrajno omogućila edukacija nastavnog kadra i zadržali mladi i talentovani umjetnici u BiH. ”

slika

Podršku organizaciji Piano festa već su dali Gradonačelnik Tuzle, Pedagoški zavoda Tuzlanskog kantona, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog Kantona, Osnovna muzička škola Tuzla, Bosanski kulturni centar u Tuzli i Galerija „Ismet Mujezinović“ gdje će se festival i održati, a fondacija „Nijaz Duraković“ je pokrovitelj stipendije ljetne klavirske škole za najboljeg učenika izvođača u koncertnom dijelu programa. Partneri projekta su Hotel Golden Star, Centralno grijanje Tuzla, Hotel Tuzla i Caffe Bar Hag Sarajevo, cvjećara ”Maja” Tuzla, Balon Art Tuzla, a medijski pokrovitelji su RTV 7 Tuzla, Radio M Sarajevo i portal Fokus.ba.

Učešće na svim aktivnostima je besplatno, a prijave za učešće se mogu slati na e-mail adresu tattilepianofest@gmail.com najkasnije do 18.03.2016.godine ili putem Facebook stranice festivala Piano Fest “Tattile”.