Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Magazin

Tuzla domaćin prvog BH Piano Festa ”Tattille”

10/03/2016

Agencija Fena iz Sarajeva ovih dana organizuje prvi BH Piano Fest pod nazivom ”Tattille”, koji će se održati u Tuzli u periodu od 25. do 27. marta 2016. u Bosanskom kulturnom centru Tuzla i Ateljeu ”Ismet Mujezinović Tuzla. Riječ je o festivalu klasične muzike sa akcentom na klavirsku muziku, klavirsku pedagogiju i metodiku rada u nastavi.

Razlog organizovanja ovog festivala jeste razvijanje kulture i umjetnosti u našoj zemlji. Cilj je da se putem kroz održavanje seminara, radionica, masterclassova i koncerata omogući dodatna edukacija nastavnicima muzike – muzičkim pedagozima, učenicima muzičkih škola i njihovim roditeljima kako bi nove metode učenja klavira i muzike zauzele mjesto u svakodnevnoj nastavi. Pored toga, cilj festivala je okupiti učenike i nastavnike iz što većeg broja gradova u BiH i na taj način omogućiti razmjenu iskustava, znanja i vještina učesnika sa različitih područja.

slika1

Gosti i predavači na pianofestu ”TATTILE” su svjetski priznati pijanisti, profesori i stručnjaci u svojim oblastima: Aida Gavrilova, pijanistica i klavirski pedagog (Španija), Planinka Jurišić-Atić, muzički pedagog oblasti klavira ( Slovenija), dr. Sci. Selma Porobić, doc. (BiH) i prof. dr. Dragoljub Dragan Šobajić, pijanista (Srbija).

Voditeljica projekta Iva Pašić i koordinatorica Nermina Durmišević ističu:

”Ambicija je da projekat dobije tradicionalan karakter, kako bi se dugotrajno omogućila edukacija nastavnog kadra i zadržali mladi i talentovani umjetnici u BiH. ”

slika

Podršku organizaciji Piano festa već su dali Gradonačelnik Tuzle, Pedagoški zavoda Tuzlanskog kantona, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog Kantona, Osnovna muzička škola Tuzla, Bosanski kulturni centar u Tuzli i Galerija „Ismet Mujezinović“ gdje će se festival i održati, a fondacija „Nijaz Duraković“ je pokrovitelj stipendije ljetne klavirske škole za najboljeg učenika izvođača u koncertnom dijelu programa. Partneri projekta su Hotel Golden Star, Centralno grijanje Tuzla, Hotel Tuzla i Caffe Bar Hag Sarajevo, cvjećara ”Maja” Tuzla, Balon Art Tuzla, a medijski pokrovitelji su RTV 7 Tuzla, Radio M Sarajevo i portal Fokus.ba.

Učešće na svim aktivnostima je besplatno, a prijave za učešće se mogu slati na e-mail adresu tattilepianofest@gmail.com najkasnije do 18.03.2016.godine ili putem Facebook stranice festivala Piano Fest “Tattile”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.