Tužna priča o voditeljici koja se ubila tokom programa uživo

Christine Chubbuck

Na filmskom festivalu Sundance koji se odvija u saveznoj državi Utah premijerno je prikazan film “Christine” koji dramatizira tragičan život Christine Chubbock, američke novinarke i voditeljice vijesti koja je počinila samoubistvo uživo u eteru, prenosi Daily Mail.

Chubbock se u julu 1974. godine tokom izvještavanja o vijestima na lokalnoj televizijskoj postaji u Sarasoti u saveznoj državi Floridi ubila uživo u eteru. Tada je imala 29 godina.

Režiser filma Antonio Campos u filmu dramatizira događaje koji su prethodili tom činu te postavlja pitanje je li Chubbock možda imala problema sa zdravljem. Britanska glumica Rebecca Hall, koja u filmu tumači ulogu Christine Chubbock, rekla je da se nada da će film podići svijest u javnosti u rijetkim poremećajima mentalnog zdravlja.

“Ove stvari još uvijek prate nevjerojatna stigma i dezinformacije, čak do te mjere da ljudi koji pate od tih i sličnih problema ne traže pomoć”, rekla je Hall u intervjuu za Indiewire.

“Uklanjanjem stigme činimo problem ljudskim. Nasuprot tome, ostajete u situaciji gdje si stalno ponavljate da ste loša osoba i da ne možete tražiti pomoć. Moje je mišljenje da je ona imala rubni poremećaj ličnosti i depresije. Bilo je jako teško dijagnosticirati i liječiti, a gotovo uvijek se takvi slučajevi guraju sa strane s izjavama da je ona ‘samo teška’ osoba ili još gore, da je ‘teška žena’, a to je uistinu tragično.”

Priča Christine Chubbock gotovo da je bila zaboravljena i to sve do nedavno. Video samoubistva Christine Chubbock jedan je od najtajnijih svoje vrste, a njezina je porodica sudskim putem zabranila njegovo ponovno prikazivanje. Chubbock u trenutku svog samoubistva djelovala potpuno sabrano te nije bilo indikacija da pati od bilo kakve bolesti.

Tog je dana Chubbock prilikom prezentiranja vijesti rekla da će gledaoci “u skladu s politikom 40. programa o donošenju najnovijih vijesti koji se tiču krvi i utroba u boji moći vidjeti još jednu ekskluzivu – pokušaj samoubistva”. Nakon toga je izvukla pištolj iz torbe te se upucala. Produkcijski tim vijesti isprva nije vjerovao onome što su vidjeli, vjerujući da se radi o nekoj šali, ali kada je njezin šef dotrčao i počeo se derati na nju, postalo je jasno da se sve to stvarno dogodilo.

Obitelj Chubbock poslije je otkrila da je Christine borila s depresijom i suicidalnim mislima.