Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Angoli pronađen jedan od najvećih dijamanata svih vremena

dijamant333444

Projekt Lulo Diamond u partnerstvu vode angolanska državna kompanija za eksploataciju dijamanata Endiama i privatni investitori Rosas & Pétalas. U sklopu tog projekta, u jednom rudniku u Angoli pronađen je jedan od najvećih dijamanata svih vremena, od 404,2 karata i promjera 7 centimetara, objavio je CNNMoney.

Njegova se vrijednost procjenjuje na 20 miliona dolara. Podatke je potvrdila kompanija Lucapa Diamonds čiji su radnici pronašli dijamant. Na testiranju boje i čistoće kod njujorškog trgovca dijamantima Yehuda, utvrđeno je da je riječ o dijamantu Tipa II i D-boje, što znači da je praktički savršen. D-boja, kako su objavili iz Američkog instituta za dragulje, najrjeđa je i najvrjednija boja bijelih dijamanata.

Rudnik u centralnoj Angoli u kojemu je pronađen divovski dijamant otvoren je lani i dosad je u njemu izvađeno 60 “veliki specijalnih dijamanata”, stoji u priopćenju Lulo Diamond projekta. Lucapa je relativno mala kompanija za istraživanja. Njezine dionice na australskoj burzi nakon otkrića su skočile 30 posto. Angola je četvrti najveći proizvođač dijamanata na svijetu. Najveći dijamant prije ovoga tamo je pronađen 2007. Imao je 217,4 karata i nazvali su ga “Angolanska zvijezda”.

Najveći dijamant ikada pronađen je “Cullinan”. Iskopan je 1905. u Južnoafričkoj Republici. Imao je 3.106 karata i 600 grama. Izbrušen je posebno za britansko kraljevsko žezlo i krunu, izložene u Londonu s ostalim kraljevskim draguljima. Drugi najveći dijamant u povijesti pronađen je u studenom 2014. i imao je 1.111 karata. Ovaj pronađen u Angoli 27. je po veličini u ukupnom poretku.