Magazin

U Sarajevu svečano otvoren Omladinski film festival

25/08/2016

Omladinski Film Festival, koji je svečano otvoren danas u Domu oružanih snaga BiH u Sarajevu, publici će ponuditi bogat zabavni i edukativni program.

Festival je otvorio direktor Festivala Kenan Musić i kazao kako je organiziranje ovakvog Festivala dokaz da je mnogima stalo do mladih ljudi, da ih podržavaju, jer „ako mladi nose dio problema društva, onda mladi nose i dio rješenja problema“.

Festival traje do 28. augusta, program je vrlo intenzivan, a publici će ponuditi dva revijalna programa – Lazy Cinema program i EuroExpress Cinema program, u okviru kojih će biti prikazano šest igranih filmova.

Posjetioci će filmove moći pogledati svaku noć na Žutoj tabiji, a ulaznice se mogu rezervisati na oficijelnoj web stranici Omladinskog Film Festivala.

U okviru takmičarskog programa bit će prikazano 15 kratkih igranih filmova, među kojima su filmovi iz brojnih zemalja svijeta i deset dokumentarnih filmova, koje će ocijeniti četveročlani žiri, a čine ga Neil Young, Marina D. Richter, Sead Kreševljaković i Elmir Jukić.

Selektor Festivala glumac Moamer Kasumović je u izjavi za Fenu kazao da je cilj da Omladinski film festival napravi platformu mladim ljudima, a fokus nije ni na afirmirane, a niti na amatere, već je cilj da svi oni koji vole film, koji žele da kroz film ispričaju svoju priču i kazati ono što ih tišti, te da imaju Festival na kome to mogu da urade.

Akcent Festivala je obrazovanje, kaže Kasumović, a to će se realizirati kroz intenzivne radionice s eminentnim bh. scenaristima, montažerima, redateljima, producentima, i gdje će mladi svoje ideje pretočiti u djelo.

Na kraju festivala će će od 11 kratkih filmova od po minutu spojiti u jedan omnibus, a njihov zadatak je da taj omnibus ponesu u svoj rodni grad, da okupe svoje vršnjake i prenesu im znanje i iskustvo koje su stekli u Sarajevu.

Posljednji dan Festivala, 28. augusta, žiri će dodijeliti nagrade u četiri kategorije – za najboljeg glumca i glumicu, najbolji kratki igrani film i najbolji dokumentarni film.

Nagrada za takmičare je posebna, jer organizatori, Udruženje mladih umjetnika, su htjeli da takmičari uvijek mogu da je nose sa sobom.

– Nagrada je gravirani prsten s likom vuka. Vuk je duboko ukorijenjen u našoj tradiciji i predstavlja inteligenciju, znanje i sposobnost i djeluje kao familija. Tako smo mi jedna familija koja svu tu djecu okuplja zajedno, daje im platformu da se bore za dalje jer želimo da im kažemo da ‘može bolje i više’ – kazao je Kasumović.

Tokom četiri dana festivala publika i takmičari će uživati u bogatom programu, a mladi će naučiti kako nastaje magija filma.

Komentari