U Srbiji otkrivena arheološka senzacija: Tajanstveni simboli nebeskim silama

421790

Na području rimskog grada kod Požarevca, otkrivene su zlatne i srebrene pločice s tajanstvenim tekstom i simbolima.

Dok naučnici pokušavaju dešifrovati poruke, na lokalitetu, iz dana u dan, sve je više značajnih otkrića.

Takve kapsule arheolozima nisu novost. Nalazili su ih u rimskim grobovima i ranije, ali pravo iznenađenje uslijedilo je nakon otvaranja.

Pronađeni su zlatni i srebreni svitak na kojima su urezani, vjerovatno, magijski simboli i poruke nebeskim silama.

Spektakularno otkriće

„Thabarabau, Seneseilam i Sesengenferanges. To su do sada dešifrovana imena bogova i demona sa zlatne pločice, ali naučnicma je posebno zanimljiva ova druga, srebrna. Na njoj su potpuno nepoznatni simboli i biće pravi izazov dešifrovati ih“, javlja reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Prije 1.700 godina neko je jedan svitak položio u dječji grob. Raznovrsni crteži se mogu vidjeti pod lupom filologa i arheologa. Zna se da su slične pločice polagane sa pokojnicima kako bi ih štitile od demona, ali ovakve simbole do sada niko nije vidio.

Rukovodilac projekta Viminacijum, Miomir Korać kaže da otkriće pruža sasvim novi uvid u život naših predaka.

„Vi, ustvari, idete na jednu metafizičku ravan da pokušavate da odgonetnete tu osobu, ili osobe koje su bdile nad nekom osobom i podarile mu upravo takve divne stvari da ga čuvaju na onome svetu ili da ga čuvaju još za onog života“, dodaje.

Pločice su otkrivene na području termoelektrane Kostolac, gdje arheolozi ovih dana istražuju rimsku nekropolu iz 4. vijeka.

Bebina Milovanović je dobila zadatak da očisti skelet u tek otkrivenom grobu i da prikuplja nove nalaze.

„Tokom dana u susednom grobu pronašli smo jedan prsten, pozlaćen. U pitanju je osoba ženskog pola“, dodaje.

Predmeti od keramike i zlata

U otkrićima učestvuje i Ilija Danković. Ekipi Al Jazeere pokazao je podzemnu grobnicu za pripadnike višeg staleža koju su otkrili prije nekoliko dana.

„Ukupna površina, koja treba da se istraži iznosi 2,5 hektara. Mi smo negde polovinu odradili skoro, tako da ostaje prilično mnogo prostora za velika otkrića“, dodaje.

Arheolozi  na ovom lokalitetu otkrivaju najrazličitije predmete – od keramike do zlatnika.

U Viminacijumu je već  istraženo 14.000 grobova iz rimskog doba. To arheološko bogatstvo naučnici planiraju što bolje da  iskoriste .

Korać kaže da baš na ovom mjestu žele napraviti laboratoriju za utvrđivanje DNK podataka jer vjeruje kako bi takav pristup nalazištu donio mnogo bolje naučne rezultate.

Više hiljada grobova ispod kukuruznih polja tek čeka da bude istraženo. Možda će neki budući nalazi pomoći arheolozima da protumače tajne poruke sa brižljivo upakovanih svitaka.