Magazin

Ukrajina pobjednik 61. Eurosonga

15/05/2016

Na finalnoj večeri 61. takmičenja za “Pjesmu Evrovizije”, koje je održano u Gloub areni u Stokholmu, pobjedu je odnijela predstavnica Ukrajine Jamala sa pjesmom “1944”. Australija je zauzela drugo mejsto, dok je treće osvojila Rusija.

Za najbolju pesmu Evrope takmičili su se predstavnici 26 zemalja, a pobjednik je proglašen na osnovu objedinjenih glasova publike i žirija.

Sistem glasanja je bio drukčiji nego prethodnih godina. Žiri sastavljen od osoba iz 42 zemlje, nosio je 50 posto bodova, a drugih 50 posto glasova dalo je gledateljstvo iz 42 zemlje.

Novi sistem je unio veliku dozu uzbudljivosti s obzirom da je pobjednik ostao nepoznat do samog kraja.


Od zemalja iz regije, finale su se plasirale dvije dame, Sanja Vučić ZAA, predstavnica Srbije koja se predstavila pjesmom “Goodbye (Shelter)”, koja je nastupila 15. i Nina Kraljić, predstavnica Hrvatske koja je izvela pjesmu “Lighthouse”, koja je nastupila 15.

Podsjećamo, predstavnici BiH nisu prošli prvo polufinale, koje se održalo 10. maja. Fuad Backović Deen, Dalal Midhat Talakić, Ana Rucner i Jasmin Fazlić alias Jala Brat nisu uspjeli dobiti naklonost publike i žirija, te se naći među 10 zemalja koje su prošle u prvoj polufinalnoj noći.

Domaćine je ove godine predstavljao Frans, sa pjesmom “If I Were Sorry”, koji je javnosti postao poznat kao šestogodišnjak, kada je izveo pjesmu posvećenu Zlatanu Ibrahimoviću.

Komentari