Umjetnička djela Belmina Bečića nastaju na ulicama Zenice (FOTO)

Belmin Bečić (6)

Dvadesetdvogodišnji Belmin Bečić iz Zenice, student Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, građanima Zenice postao je poznat po svom neobičnom hobiju. Belmin se već tri godine prolaznicima na Trgu Alije Izetbegovića predstavlja svojim slikama koje radi na licu mjesta tehnikom spray art.

Kaže kako je od svog ranog djetinstva uvijek nešto crtao, a spray artom se počeo baviti prije otprilike tri godine, kada su prvi pokušaji izgledali mnogo drugačije od onoga što on danas radi.

“Prije nekoliko godina sam vidio na internetu kako ljudi rade spray art i kada bih otišao na more, ili u Sarajevo, često bih vidio ljude kako crtaju ovom tehnikom, pa sam to i ja počeo raditi i nije to na početku bilo najbolje, ali sam to spojio sa svojim slikanjem, upoznao se sa materijalima, alatima, sprejevima i sada smo postali jedna cijelina i nailazim na više razumijevanja i oduševljenja kod posmatrača”, kaže Belmin.

[quote_box_right]Dvadesetdvogodišnji Belmin Bečić iz Zenice, student Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, građanima Zenice postao je poznat po svom neobičnom hobiju. Belmin se već tri godine prolaznicima na Trgu Alije Izetbegovića predstavlja svojim slikama koje radi na licu mjesta tehnikom spray art[/quote_box_right]

Za spray art, prema Belminovim riječima, nije potrebno mnogo. Sprejevi, nekoliko ploča i poklopaca su materijal koji se najčešće koristi i koji se improvizuje. On koristi i nekoliko kistova i stare novine, a sprejeve i posebni papir namijenjen spray artu su jedino što kupuje.

“Osim kući, radim dosta ovdje na ulici. Pokušavam da djelujem kao jedna kulturna pojava i usput zaradim sebi džeparac, pokušavam ljude riješiti stresa, dođu zabrinuti ovdje, aplaudiraju i smiju se i govore kako je dobro”, dodaje Belmin.

Belmin napominje kako posla ima i izvan spray arta. Mnogi ga zovu da im oslika enterijere kuća ili kafića i kaže kako je bitna želja za radom. Ipak, nada se da će se ostvariti u branši produkt dizajna, dok za spray art kaže kako mu je to još uvijek samo hobi.

“Volio bih da ovo sve podignem na neku višu dimenziju, da se upoznam s ljudima, da pozitivno utječem i usmjeravam dalje druge ljude i najbitnije je širiti pozitivnu energiju. Volio bih naravno i da živim od ovoga, jer ipak ovdje nije sve baš tako sjajno”, govori Belmin.

Svoje umjetničke radove prodaje po cijeni od 10 KM, a to podrazumijeva sliku veličine 50×35 cenitmetara, a slike radi i po željama kupaca.

“Motive koje radim su često po želji kupaca, ali u svaki rad ja unesem sebe pa se nekako nađemo na pola puta. Najčešće se radi o motivima neke fantastike, planeta i svemira. Često slikam i prirodu, ali moji motivi su nekad nešto što se u prirodi ne može vidjeti, poput šume i svemira. Tako dobijem novi spoj koji izaziva neku novu emociju i shvatanje, često znam nekada naslikati nešto, a da ne razumijem odakle mi ideja, o umjetnosti nekada jednostavno treba šutjeti i poštovati je”, zaključio je Belmin.

Belmin u samom centru grada, na Trgu Alije Izetbegovića, boravi skoro svako predvečerje kada donese svoj materijal i potrebne alate i počne sa radom te redovno oko sebe okupi veliki broj prolaznika, koji se zanimaju za Belminov rad i s oduševljenjem pozdravljaju svako njegovo novo umjetičko djelo koje je nastalo pred njihovim očima.

Spray art se najčešće izrađuje na kartonu te drugim čvrstim materijalima poput stakla, plastike, keramike kao i drugih površina i tipičan je za metropole.