Umrla poznata ex-jugoslovenska TV voditeljica

dunja-lango

Dunja Figenwald Puletić, jedna od najboljih televizijskih voditeljica, spikerica i novinarki nakadašnje Jugoslavije preminula je u Beogradu u 74. godini života, objavila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Dunja, koja se svojevremeno prezivala Lango, rođena je 27. novembra 1941. godine u Zagrebu, gdje je završila gimnaziju i započela studij na zagrebačkom univerzitetu, a od 1960. do juna 1967. godine radila je u Radio-televiziji Zagreb. U Beograd se preselila 1967. i zaposlila se u tadašnjoj Radio-televiziji Beograd. Diplomirala je na Filološkom fakuletu u Beogradu, na katedri za engleski jezik i književnost. Dunja Figenwald radila je u RTS-u kao spikerica, vodila je informativni i kulturno-zabavni program RTS-a, te brojne televizijske prenose muzičkih festivala i kvizova.

[yuzo_related]

Bila je predstavnica voditelja nekadašnje Jugoslavenske radio-televizije (JRT) sa svojim programom, na Osnivačkoj skupštini voditelja svijeta u okviru internacionalnog TV festivala, u Monte Carlu, 1977. godine. Vodila je, a potom i uređivala eurovizijske emisije, a za RTS je radila do juna 1999. godine, otkad je u penziji. Od novembra 1995. do aprila 1999. godine, bila je urednica i voditeljica emisije Modni magazin, a glumila je u filmovima Moja luda glava, Bez, Bombaši.

Vijest o odlasku Dunje Figenwald objavila je na svojem Facebook profilu i njena kćerka Srna Lango napisavši da “otišla je dostojanstveno, kako je i živjela”.

“Bila je hrabra i duhovita do posljednje sekunde. Ostaje da budemo najbolja verzija onoga što smo od nje naučili i dobili”, navela je njena kćerka Srna.