Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Univerzitet Stanford zabranio služenje žestokih pića u svom kampusu

intro_admission

Jedan od najprestižnijih svjetskih univerziteta, privatni Univerzitet Stanford u istoimenom kalifornijskom gradu u Sjedinjenim Američkim Državama uveo je zabranu konzumiranja i služenja žestokih alkoholnih pića na zabavama u svom kampusu.

Nova pravila studentske politike uveo je predsjednik Univerziteta John L. Hennessy, a sve u cilju da se u kampusu izgradi “zdravija kultura o alkoholu”.

Vjeruje se kako su promjene uslijedile nakon što je bivši student ovog univerziteta 20-godišnji i plivač Brock Turner u julu ove godine osuđen zbog seksualnog zlostavljanja dvije djevojke u kampusu Univerziteta.

Ustanovljeno je kako su djevojke na zabavi bile u alkoholiziranom stanju.

Ovaj slučaj izazvao je gnjev američke javnosti budući da je mladić osuđen na šest mjeseci zatvora i uslovnu kaznu. Nakon oštrih kritika, sud je objavio i kako će Turner “do kraja života biti registrovan kao neko ko je osuđen za zločin seksualnog napada”.

Ovaj slučaj bacio je svojevrsnu ljagu i na Stanford na koji se svake godine upiše 6.800 studenata osnovnih studija i oko 8.000 studenata postdiplomskih studija iz SAD-a i cijelog svijeta.

Prema novim pravilima, na zabavama u kampusu moći će se konzumirati samo pivo i vino, i to prema uvrđenim količinama.