Univerzitet u Teksasu će digitalizirati Marquezovu arhivsku građu

marquez

Univerzitet u saveznoj američkoj državi Teksas je saopćio da će digitalizirati ličnu arhivu kolumbijskog pisca i novinara Gabriela Garcie Marqueza.

Za projekat digitalizacije Marquezove arhive Vijeće bibliotekarske građe SAD-a doniralo 127.000 dolara. Projekat bi trebao početi u junu ove godine i trajat će 18 mjeseci. Marquezova arhiva će biti digitalizirana na način da će svi do sada neobjavljeni materijali biti skenirani.

Po završetku projekta, svim korisnicima interneta će biti dostupno više od 24.000 stranica arhivskog materijala, uključujući rukopise, albume, bilježnice i druge materijale jednog od najuticajnijih pisaca španskog govornog područja koji je preminuo 2014. godine.

Univerzitet u Teksasu je nakon Marquezove smrti za 2,2 miliona dolara otkupio njegovu arhivsku građu. Pored bilježnica, fotografija i pisama, u arhivi se nalazi i jedan nedovršeni Marquezov roman „Vidimo se u augustu“. Tu su i rukopisi nekih od njegovih djela, poput romana „Sto godina samoće“ koji je preveden na 25 jezika, kao i pisma koja je pisao kolegama Grahamu Greenu, Milanu Kunderi, Gunteru Grassu i Carlosu Fuentesu. Arhiva sadrži i neke manje poznate podatke o Fidelu Castru koji je bio jedan od bližih Marquezovih prijatelja.

Marquez je bio najuticajniji pisac španskog govornog područja nakon Miguela de Cervantesa. Dobitnik je i Nobelove nagrade za književnost.