Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Večeras počinje 22. Sarajevo Film Festival: Bit će prikazano više od 220 filmova

Sarajevo_Film_Fest_by_Ricardo_Praga

Projekcijom filma “Taxi Driver” američkog reditelja Martina Scorsesea, istovremeno u Narodnom pozorištu i u Ljetnom kinu u Sarajevu, večeras će u glavnom gradu Bosne i Hercegovine biti otvoreno ovogodišnje izdanje najveće regionalne filmske smotre – 22. Sarajevo Film Festivala (SFF).

Selektorica takmičarskog programa za i grani i kratki film Elma Tataragić je kazala da je “atmosfera odlična ali izuzetno radna i cijela ekipa radi bez pauze.”

“Sve je spremno za 22. Sarajevo Film Festival. Atmosfera je odlična ali izuzetno radna i cijela ekipa radi bez pauze”, rekla je Tataragić za AA.

Očekuje se da crvenim tepihom u centru grada prodefiluje na desetine umjetnika i filmskih radnika među kojim i američki glumac, reditelj i producent Robert De Niro kojem će večeras pred oko 3.000 ljubitelja filma biti dodijeljena nagrada “Počasno Srce Sarajeva” za životno djelo za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Tataragić je podsjetila i na najavljeno gostovanje slavnog glumca Roberta De Nira.

“To je ozbiljan posao i proces u kojem je naš odjel za međunarodne odnose uključen skoro deset godina. Ali izuzetno smo počastvovani i sretni što će Robert De Niro biti počasni gost ovogodišnjeg festivala. To je velika stvar čak i za mnogo veće festivale od Sarajeva”, rekla je Tataragić.

SFF će ove godine publici na sedam različitih lokacija predstaviti više od 220 filmova od kojih će čak njih 53 imati svoje svjetske premijere.

U okviru programa bit će prikazano deset igranih filmova, za ljubitelje dokumentarnog filma program SFF će ponuditi 29 projekcija, a tokom osam dana festivala bit će prikazano 16 kratkih i dva animirana filma.

“Fokus festivala je na regionalnoj kinematografiji te svakako preporučujem Takmičarski program. Naravno, tu su neki filmovi u drugim programima koje bih naglasila. Recimo film ‘Ja, Daniel Blake’ je film koji prikazujemo u sklopu programa Open Air, a koji je osvojio Zlatnu palmu na ovogodišnjem festivalu u Cannesu. U Takmičarskom programu svakako preporučujem svjetske premijere, austrijski film ‘Sljedbenica’ i crnogorski film ‘Igla ispod praga'”, kazala jr Tataragić.

Pored nagrade “Počasnog Srca Sarajeva”, bit će dodijeljeno i “Srce Sarajeva” za najbolji igrani film, specijalna nagrada žirija, “Srce Sarajeva” za najboljeg glumca, “Srce Sarajeva” za najbolju glumicu, “Srce Sarajeva” za najbolji kratki film, “Srce Sarajeva” za najbolji dokumentarni film te specijalna nagrada žirija za takmičarski program – dokumentarni film.

Tataragić je podsjetila da su filmovi su izuzetno društveno angažovani, ali žanrovski i stilski raznovrsni.

“Također u industrijskom segmentu festivala uvodimo i projekat CineLink Drama koji se fokusira na televizijsku produkciju igranih serija. Mislim da će i publika, ali i filmski profesionalci, biti izuzetno zadovoljni”, optimistična je Tataragić.

Budući da glavni grad BiH posebno zaživi za vrijeme festivalskih dana, i ove godine brojni ugostiteljski i drugi objekti smješteni u staroj jezgri grada radit će do kasno u noć, sve do 20. augusta kada će festival biti zatvoren.

Prvi SFF održan je 1995. godine da bi u godinama koje su uslijedile ponio titulu prestižnog međunarodnog festivala i najveće filmske smotre u regionu.

Slavni glumci John Malkovich, Gerard Depardieu, Kevin Spacey, Mickey Rourke, Morgan Freeman, Angelina Jolie, Brad Pitt, Gael Garcia Bernal, Benicio del Toro samo su neke od brojnih svjetski poznatih zvijezda koji su protekle dvije decenije u okviru SFF-a posjetile Sarajevo.