Magazin

Večeras prvo polufinale Eurosonga: Deen, Dalal, Ana i Jala nastupaju predposljednji

10/05/2016

U dvorani “Globe arena” u Stockohlmu večeras od 21 sati nastupit će 18 zemalja u prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga, a odlukom žirija i glasača putem televotinga najboljih 10 će proći u finale.

Žiri je gledao sinoćnju generalnu probu i na osnovu nastupa s iste je podijelio svoje glasove. Tim glasovima će biti dodani glasovi publike koja će večeras širom Evrope zvati i slati SMS poruke za najdraže pjesme.

Prvi polufinalisti 61. izdanja Eurosonga nastupaju slijedećim redoslijedom: Finska, Grčka, Moldova, Mađarska, Hrvatska, Holandija, Armenija, San Marino, Rusija, Češka, Kipar, Austrija, Estonija, Azerbejdžan, Crna Gora, Island, Bosna i Hercegovina i Malta.

Nakon tri godine pauze Bosna i Hercegovina se vratila na Eurosong s pjesmom “Ljubav je”. U muzičkoj ekipi koja predstavlja BiH su Fuad Backović Deen, Dalal Midhat-Talakić, Ana Rucner i Jasmin Fazlić Jala, a prateći vokali su Ena Đapo i Zorana Guja. Iako su snimili pjesmu i na engleskom, na takmičenju će je izvesti na maternjem jeziku. Naši predstavnici večeras će nastupiti predposljednji.

Hrvatsku će večeras predstavljati Nina Kraljić s pjesmom “Light Gouse”, Crnu Goru će s pjesmom “The Real Thing” podgorički bend “Highway”, koji čine pjevač Petar Tošić i gitaristi Marko Pešić i Luka Vojvodić.

ESC_1-cropClose

Petra Mede i Mans Zelmerlow

Tri večeri najvećeg evropskog muzičkog takmičenja ove će godine voditi dva poznata evrovizijska lica, Petra Mede i Mans Zelmerlow. Petra je bila jedini voditelj Eurosonga 2013., a ovaj put će joj se u toj ulozi pridružiti i prošlogodišnji evrovizijski pobjednik.

Slogan ovogodišnjeg Eurosonga glasi “Come Together” i ukazuje na raznolikost Evrope govoreći kako granice, politika i ideologije nisu bitne, nego je potrebno težiti nadilaženju granica.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.