Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika panda više nije ugrožena životinja

panda

Radi povećanja broja živih jedinki velike pande, ta životinja više nije na listi ugroženih životinja.

Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) u svom najnovijem izvještaju tvrdi da će velika panda, krupni sisar iz porodice medvjeda, od sada biti označena “ranjivom” kategorijom umjesto “ugroženom”.

Razlog tome je, kako se navodi, porast broja jedinki velike pande u Kini, sa 1.596 u 2004. na 1.864 jedinki u 2014. godini. Ipak, u izvještaju IUCN-a navodi se kako su predviđanja da će klimatske promjene u narednih 80 godina ugroziti 35 posto staništa velike pande odnosno bambusa gdje boravi, čime postoji opasnost da broj jedinki ove životinje ponovo padne.
Pretpostavlja se da u svijetu ima ukupno oko 1.800 jedinki velike pande. Većina pandi na slobodi trenutno živi u Kini.

Kineska vlada 1980. godine uspostavila je nacionalni fond Wolong koji se uhvatio u koštac sa krijumčarima i trgovcima krznom u Kini. Trenutno u toj zemlji pod kontrolom je 1,4 million hektara gdje žive velike pande.

Velika ili džinovska panda je krupni sisar iz porodice medvjeda, porijeklom iz centralno-zapadne i jugozapadne Kine gdje žive na obroncima planina.

Pande su meta lovokradica još od davnina, a uslijed zagađenja i uništavanja njihovog životnog staništa, populacija velikih pandi bila je ozbiljno ugrožena.