Veliko otkriće: Delfini međusobno razmjenjuju ove zvučne slike

siluetaINLINE_976298S0

Tim naučnika koji izučava jezik dupina po prvi je put u historiji uspio napraviti rekonstrukciju načina na koji dupini ‘vide’ koristeči visokofrekventni zvuk, fenomen koji se naziva eholokacija.

Kako bi vidjeli detalje ispod površine vode dupini odašilju seriju visokofrekventnih zvučnih ‘klikova’, nakon čega na temelju odjeka zvuka stvaraju ‘sliku’ predmeta u svojoj okolini – sličan mehanizam kojim se koriste i šišmiši.

Alex Green i Toni Saul iz udruženja ‘Speak Dolphin’ uspjeli su reproducirati sliku ronioca kojeg je dupin eholocirao s nekoliko metara udaljenosti, uz pomoć preciznih mikrofona postavljenih u bazenu s ženkom dupina, Amayom.

siluetaINLINE_976298S0 (1)

Silueta ronioca nastala u britanskom laboratoriju na temelju analize odjeka dupinovih klikova (Foto: SpeakDolphin.com)

 

Nakon što su dobili grubu sliku Amayine eholokacije, proslijedili su podatke CymaScope laboratoriju u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je stručnjak za akustičnu fiziku John Stuart Reid računalno poboljšao signal i stvorio 3-D sliku iz njega.

Voditelj istraživanja Jack Kassewitz rekao je za Discovery kako se sad vjeruje da dupini takve ‘zvučne slike’ međusobno dijele u sklopu do sada nepoznatog zajedničkog jezika.

– Naš uspjeh ostavio nas je bez riječi. Sada vjerujemo da je sigurno spekulirati kako dupini koriste ‘sono-piktoralni’ oblik jezika, jezik slika koje međusobno razmjenjuju. Ako se to pokaže istinitim, pred nama je zanimljiva budućnost u komunikaciji među vrstama, izjavio je Kassewitz.