Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Virtuozan nastup mladog Sarajlije na Koncertu pobjednika u Beču

viena1

Mladi pijanista iz Sarajeva, 14-godišnji Muhamed Sadović ostvario je krajem prošle sedmice virtuozan nastup na Koncertu pobjednika u Beču. Sebe i svoju zemlju predstavio je u najboljem svjetlu, nastupajući uz mlade majstore klavira iz Evrope, SAD, Australije i Azije. Time je nastavio svoju uspješnu karijeru, tokom koje je dosad pobrao niz nagrada i pohvala. Stručnjaci ga svrstavaju među najnadarenije mlade pijaniste svijeta.

Za Koncert pobjednika u glavnom gradu Austrije Sadović se plasirao nakon što je osvojio prvu nagradu na takmičenju u Salzburgu, 13. jula 2016. godine u Wiener Salle Mozarteum, nazvanoj po najvećem pijanisti u povijesti, Mozartu. Potom je osvojio i prvu nagradu na Grand Prize Virtuoso Wienna.

Sadović je rođen 2002. godine u Sarajevu. U osnovnoj muzičkoj školi “Mladen Pozajić” krenuo je sa “druženjem” sa klavirom, da bi osvojio prvu nagradu na Federalnom takmičenju u klaviru, održanom 2013. u Sarajevu. Slijedili su brojni nastupi i nagrade u zemlji i inostranstvu, na kojim je iskazao svoj biserni talenat: od Banjaluke i Milana, preko Dubrovnika i Dohe, do Salzburga i Beča.

viena3

Na međunarodnom takmičenju mladih pijanista Rising Stars Grand Prix Berlin, Sadović je početkom ove godine, u konkurenciji preko stotinu mladih pijanista iz cijelog svijeta, osvojio treću nagradu.

“Ogromne zasluge za moje uspjehe ima moja profesorica Suzana Bevanda Sijarić, kao i moji roditelji, koji su me poticali da se bavim umjetnošću i muzikom. Bio bih sretan da se približim virtuoznosti Ive Pogorelića i Kemala Gekića, čiji nastupi su u meni svojedobno potakli ogromnu ljubav prema klaviru”, kaže Muhamed Sadović.

Iz svijeta će, bez sumnje, i dalje stizati vijesti o muzičkom napredovanju našeg mladog pijaniste, u čijem kalendaru su i tokom naredne godine brojni nastupi i nekoliko međunarodnih takmičenja.