Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vođa čopora vukova uvijek je posljednji u koloni, evo i zašto

thumbnail

Ne želeći da im se pas nametne kao “vođa čopora” ili “alfa mužjak” vlasnici pasa često svoje ljubimce hvataju za šiju, bacaju na bok i koriste slične grube metode. Misle da tako psima dokazuju svoj autoritet odnosno silom se pokušavaju nametnuti kao vođe čopora.

Pišući o “teoriji čopora” Urban Pet navodi kako je ista nastala na temelju proučavanju vukova u zatočeništvu koje je provodio švicarski biheviorist Rudolph Schenkel, a slijedili su ga mnogi drugi.

Kao što možete vidjeti na fotografiji se nalazi čopor vukova u pokretu. Prva tri vuka najstariji su članovi čopora, slabi i bolesni. Kao takvi daju tempo ostatku čopora. Da je situacija obrnuta zadnja tri vuka bi zaostala i vjerovatno uginula

Došli su do zaključka da se vukovi u čoporu međusobno natječu oko svega i da je najjači vuk zapravo “alfa” odnosno vođa čopora. Polazeći od teze da pas potječe od vuka teorija čopora počela se primjenjivati u dresuri pasa (pokoravajući pse grubim metodama).

Kako Urban Pet navodi problem tih prvih istraživanja bio je u tome što su se proučavali vukovi u zatočeništvu čije ponašanje i uvjeti života ne odgovaraju životu vukova u divljini. Na primjer, proučavali su se vukovi koji nisu bili u srodstvu, već su izabrani nasumično i za potrebe istraživanja zatočeni u zoološke vrtove.

I zaista, među njima je bilo sukoba, ali kasnija istraživanja pokazala su da se vukovi u divljini ne ponašaju kao vukovi u zatočeništvu. Naprotiv, novija istraživanja pokazuju kako se vukovi u čoporu zapravo ponašaju poput obitelji u kojoj svaki član ima neku ulogu.

Fotografija koja zadnjih nekoliko dana kruži društvenim mrežama samo je jedan od dokaza da vođa čopora nije uvijek na čelu niti je u svemu ostalom prvi. Barem tako tvrdi Saverio Giambi koji ju je objavio na Facebooku.

Kao što možete vidjeti na fotografiji se nalazi čopor vukova u pokretu. Prva tri vuka najstariji su članovi čopora, slabi i bolesni. Kao takvi daju tempo ostatku čopora. Da je situacija obrnuta zadnja tri vuka bi zaostala i vjerovatno uginula.

Ali, nisu vukovi “blesavi” kao što neki misle jer prva tri vuka na čelu kolone nisu zato jer je ostatak čopora suosjećajan. Stari i bolesni imaju dva zadatka.

Prvi je da u snijegu naprave stazu te tako ostatku čopora olakšaju kretanje. Drugi zadatak je da budu “zaštita” ostatku čopora. Naime, dođe li do napada čopor će trojicu najslabijih i bolesnih žrtvovati te se pripremiti za odbranu.

Zato se iza trojice najslabijih nalazi pet najjačih vukova koji štite sredinu u kojoj se nalazi 11 vučica. Slijedi pet mužjaka koji za cilj također imaju čuvati čopor, ako do napada dođe s druge strane kolone. Na začelju se nalazi vođa čopora.

Zašto je vođa na kraju? Iako izgleda kao da zaostaje za ostalim vukovima on se zapravo nalazi na najboljoj poziciji s koje može nadgledati i koordinirati kolonu odnosno ostalim vukovima davati naredbe.