Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zaboravila izvaditi tampon devet dana, smrti se spasila u zadnji čas

tampon emily

Studentica kriminologija na Univerzitetu u Canterburyju Emily Pankhurst (20) ignorisala je simptome opasne bolesti jer je bila zauzeta spremanjem završnih ispita na fakultetu.

Emily se jednog jutra probudila s bolovima u stomaku i shvatila je da je zaboravila izvaditi higijenski tampon čak devet dana. Kada ga je konačno izvadila, bio je posve crn.

Emily Pankhurst 3

Nekoliko sati kasnije je Emily je osjetila slabost, a po njenoj koži svuda se pojavilo šarenilo. Njezina majka je odmah pozvala hitnu pomoć.

Ljekari su vrlo brzo uspostavili dijagnozu i saopštili joj da boluje od trovanja krvi koje je rezultat sindroma toksičnog šoka.

Ljekari su joj uspjeli spasiti život, ali je gospođica Pankhurst privremeno izgubila mobilnost i još uvijek se ne može puno kretati.

Opisujući kako se sve desilo, Emily je za Daily Mail objasnila:

“Bio je to period stresa zbog ispita, morala sam mnogo učiti i tako sam zaboravila izvaditi tampon na vrijeme. Da stvar bude gora, potpuno sam zaboravila na njega i stavila sam još jedan. Kada sam počela osjećati da mi otiče stomak, pjavio se krvavi iscjedak, a onda sam dobila temperaturu. Pa vrtoglavice. Tek tada sam shvatila šta sam uradila. Izvadila sam tampon, i odmah ga bacila u WC šolju. Bio je odvratan”, kazala je Emily.

Emily Pankhurst 2

No, bilo je kasno. Na putu ka bolnici ljekari su joj odmah saopštili da ima simptome sepse, a potom i da boluje od sindroma toksičnog šoka (TSS).

TSS je rijetka ali po život opasna bakterijska infekcija uzrokovana bakterijama koje normalno žive na koži, nosu ili ustim. No, ako dospiju u krvotok, počnu puštati otrovne toksine. Toksini oštećuju tkivo, uključujući kožu i organe, a može poremetiti mnoge vitalne funkcije organa.

Bolesnici moraju potražiti pomoć odmah.

Emily je za tri dana morala popiti 12 različitih vrsta antibiotika, a hranu je dobijala infuzijom.

“Moj mjehur je bio pun. Imala sam dvije litre mokraće u sebi – ali nisam mogal ići na WC pa su mi morali ugraditi kateter. Nikada nisam osjetila takvu bol u životu, doktori su mi na kraju morali dati i morfij. Rekli su mi, da sam zakasnila još samo jedan dana, bila bih sigurno mrtva.”