Magazin

Zaboravljeni grad sa 120 stanovnika koji polako umire

18/07/2015

Postoji jedan grad na Novom Zelandu u kojem živi svega 120 ljudi, bez struje, interneta i posla, a u kojem vrijeme kao da je stalo.

Ohura se nalazi na obalama rijeke Mangaroa, udaljen 40-ak kilometara od civilizacije i do kojeg se dolazi samo jednim prašnjavim putem.

ohura2

Ohuru su davno zaboravile novozelandske vlasti, a njeni malobrojni stanovnici su prepušteni sami sebi.

Ohura je od 1930. do 1970. bio industrijski grad s velikim brojem rudnika . Međutim, nakon što su rudnici počeli da se zatvaraju 1970-ih godina, tako su počela da se gase i preduzeća. Posljednji rudnik je zatvoren 1990.

ohura

U ovom momentu, većina kuća nemaju ni struju, a internet ima samo nekoliko ljudi. Posla za njih nema.

Fotograf Tony Carter odlučio je da provede neko vrijeme u Gradu duhova kako bi pokušao shvatiti šta tjera njegove malobrojne stanovnike da i dalje žive tu.

U godini dana je oko 30 puta posjetio Ohuru i shvatio da gradić doslovno umire. Kad je došao prvi put, sreo je nekoliko lokalaca. Čak je i jedina prodavnica u gradu zatvorena.

ohura1

Nakon toga je polako počeo upoznavati njene stanovnike koje je opisao kao pravi “miks karaktera”. Neki su ga odmah prihvatili, dok se oko drugih morao potruditi da stekne povjerenje kako bi ih forografisao.

– Saznao sam da jedan čovjek živi u brdima u kući bez struje i odlučio sam ga potražiti. Prvi put sam vidio samo gusku, a sljedeći put sam ugledao čovjeka na balkonu. Prije nego što sam stigao i otvoriti usta rekao mi je da odje… – ispričao je Carter, te dodao da se odlučio opet vratiti jer je saznao da je veliki ljubitelj životinja.

ohura8

– Izašao sam iz auta i brže-bolje počeo pričati o životinjama, kako bi uvidio da sam prijateljski nastrojen – rekao je fotograf.

On je napravio izložbu slika iz Ohure pod nazivom “Drugi svijet: Portreti iz Ohure”.

ohura6

– Želio sam im iskazati poštovanje. Nisam želio da se osjećaju kao da ih neko omalovažava jer su to ljudi sa dostojanstvom, rekao je Carter, te dodao:

– Tužno je što su vlasti digle ruke od gradića i dopustile da se polako gasi.

ohura7

On je kazao da je to vrijeme provedeno u napuštenom gradiću za njega bilo kao san.

– Kad pogledate, svi izgledaju sretno. To je kao neka oaza, sretno mjesto. Ali to je samo površina, ko zna.

ohura4

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.