Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zašto nije dobro jesti ukusnu smjesu za kolače

smjesa za kolace

Tokom pravljenja kolača, teško odolijevamo lizanju kašike na kojoj je ukusna smjesa za kolače. Bilo da kolač pravite vi ili neko vama blizak.

No, koliko je zapravo opasno pojesti smjesu za kolače? Može li nam od toga pozliti?

Stručnjaci su otkrili da itekako može, jer su u smjesi najčešće glavni sastojak sirova jaja koja mogu dovesti i do salmonele. Ta bakterija uzrokuje mučninu i grčeve u trbuhu, nakon čega slijedi proljev, vrućica, a ponekad i povraćanje.

Zbog toga, prije konzumiranja jaja uvijek dobro termički obradite. Ljeti jaja treba čuvati u frižideru na temperaturi nižoj od 4 stepena. Ukoliko primijetite da je neko jaje napuklo, bez razmišljanja ga bacite.

A, ako baš ne možete odoljeti poslastici na kašici, potrudite se da konzumirate one s kuhanim punjenjem. Tako ćete prije izbjeći mogućnost zaraze. Osim zaraze, smjesa za kolače je prava kalorijska bomba pa nije preporučljiva ako pazite na liniju.