Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zašto su se sastali Hitler i palestinski muftija?

hirler i muftija

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izazvao je politički skandal nakon što je ove sedmice izjavio da Hitler prvotno nije planirao holokaust, nego je iza te ideje stajao Haj Amin al-Husseini, palestinski muftija iz Jeruzalema.

Navodno je, kako tvrdi  Netanjahu, muftija tijekom posjeta Berlinu 1941. godine savjetovao Hitleru da ubije sve Židove (koje je planirao “samo” protjerati).

I dok se cijeli svijet zgražao nad Netanjahujevim riječima, neki su si dali truda i otkrili da puni izvještaj o sastanku koji se odvijao 28. novembra  već postoji i da je objavljen na internetu.

Kad su se susreli Hitler i al-Husseini, obojica su vjerovali da će Njemačka pobijediti, te su uglavnom raspravljali o tome što bi Arapi trebali učiniti kako bi pripomogli u tome

A proučavanjem izvještaja u trenu postaje jasno da su Netanjahujeve optužbe lažne, ali se isto tako otkrivaju neki novi detalji o porijeklu  holokausta, kao i to zašto se Hitler odlučio na njega u trenutku u kojem je to odlučio.

Vrijeme sastanka je, naime,  nužno za razumijevanje značaja i konteksta.

Naime, krajem novembra  1941. godine, kako se Drugi svjetski rat nastavio, njemačke trupe su okružile Lenjingrad i stigle do predgrađa Moskve.

Mnogi promatrači diljem svijeta očekivali su da će SSSR kolapsirati pod težinom Hitlerovih napada koji su bili u punom jeku od juna  te godine, te mnogima još nije bilo jasno da Njemačka neće poraziti Sovjetski Savez.

Jednako važno je da iako su pregovori između SAD-a i Japana, dizajnirani kako bi očuvali mir na Pacifiku, djelovali kao da će se svakog trena raspasti, SAD još nije bio u ratu.

Kad su se susreli Hitler i al-Husseini, obojica su vjerovali da će Njemačka pobijediti, te su uglavnom raspravljali o tome što bi Arapi trebali učiniti kako bi pripomogli u tome.

Al-Husseini je započeo razgovor ističući da Nijemci i Arapi imaju iste neprijatelje: “Engleze, Židove i komuniste”. Predložio je da se Arapi diljem Bliskog istoka bore protiv Židova, Engleza i Francuza, a želio je formirati i arapsku ligu – koristeći arapske zatvorenike iz francuskog carstva, koji su u to vrijeme bili politički zatvorenici – unutar Njemačke.

Uz to, zamolio je Hitlera da javno objavi ono što je dotad njemačka vlada učinila potajno: da favorizira “eliminaciju židovskog narodnog doma” u Palestini, piše Time.

Netanjahu je pak izjavio poluistinu kad je spomenuo Hitelrovu navodnu želju da protjera, ali ne i ubije, Židove. To je zaista bila politika njemačke vlade. Barem do 1938. godine.

Hitlerov odgovor al-Husseiniju 28. novembra, pokazao je doduše da je ta politika bila dijelom prošlosti i prije njihovog sastanka.

Velik broj dokaza ukazuje da je odluka o ubistvu svih evropskih Židova donesena u nekom trenutku šest mjeseci prije sastanka.

Pa i samo provođenje odluke počelo je neposredno nakon invazije na SSSR, 22. lipnja, kad su odredi Einsatzgruppen počeli okupljati Židove i ubijati hiljade njih tokom proboja u SSSR.

[yuzo_related]

31. jula  Reinhard Heydrich iz SS-a dobio je direktivu da pripremi “konačno rješenje židovskog pitanja”, a počele su i pripreme za izgradnju logora smrti u Poljskoj.

Heydrich je ubrzo poslao pozivnice za Wannsee konferenciju, kojoj su prisustvovali svi njemački visoki državnici iz svih bitnih ministarstava, te su raspravljali o provedbi konačnog rješenja, kad ono bude napokon spremno u januaru. Hitlerov odgovor Husseiniju odražavao je sve ove odluke i mjere.

Iako je al-Husseini to predložio, Hitler nije želio da se Arapi ponbune, bar ne u tom trenutku, jer nije očekivao da bi uspješno izveli planove u djelo. Obećao je da će se “baciti na to” nakon što dublje prodre u SSSR i preko Kavkaza.

Ali istaknuo je da je njemački stav jasan: “Njemačka je u beskompromisnom ratu protiv Židova”, uključujući, naravno, i 2nacionalni dom” u Palestini.