Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zašto su Srbi reagovali tako primitivno na vjenčanje Ane Ivanović

ana ivanovic vjencanje

Vjenčanje srpske teniserke Ane Ivanović i njemačkog nogometnog reprezentativca Bastiana Schweinsteigera, razljutilo je veliki broj Aninih sunarodnjaka, kako u zemlji, tako i u dijaspori.

Na društvenim mrežama i portalima brojni su komentari uvredljivog sadržaja na račun izostanka vjenčanja u pravoslavnoj crkvi i svadbenih običaja, novog prezimena, porijekla, pa i “ambicije da kao žena nogometaša uveća svoj saldo na deviznom računu”.

Za razliku od srpske teniserke i jedne od najljepših sportistkinja svijeta, Srbi su ženidbu košarkaša Marka Jarića sa brazilskim top modelom Adrianom Limom objeručke prihvatili i hvalili.

Psiholozi kao razlog za ovakvu netrpeljivost prema gospođi Schweinsteiger vide u kompleksu niže vrijednosti, nepraštanju uspjeha žena, ksenofobičnosti i želji da se ponizi osoba koja je nešto postigla.

Klinički psiholog Aleksandra Janković kaže za Telegraf da se za uspješnu ženu i dalje vezuju brojne predrasude.

ana_bastian

– Žena bi prema tim projekcijama trebalo da bude prateća inteligencija i logistika za “kvalitetenog muškarca” i nikako ne smije da bude previše uspješna i sposobna. Mi imamo taj običaj da javne ličnosti svojatamo, ona je za nas heroina, volimo je, lijepa je i dobar sportista, a kad je već tako, onda mora da ostane u Srbiji – objasnila je ona ukratko.

Psiholog Aleksandar Šibul kaže da je glavni problem zavist.

– Mi kao narod nemamo potrebu da damo podršku nekom na putu ka uspjehu. Umjesto da se trudimo da sami budemo bolji i da se bavimo sobom, mi se okrećemo ka drugom i svoje nezadovoljstvo i bijes iskaljujemo na tu osobu. Takvo olakšanje je neka vrsta kompenzacije za to što smo pasivni i ne radimo ništa sa svojim životima. Imamo kompleks niže vrijednosti, zatvoreni smo i ksenofobični, tako da je Nijemac Schweinsteiger idealan kandidat za naše frustracije – rekao je Šibul.

Psihoterapeut Zoran Milivojević navodi da je takva reakcija na Anino vjenčanje primitivna, ali da se oni koji je pežorativno komentarišu, osjećaju izdano, napušteno i odbačeno i sada žele da i nju malo boli. Zato žele da je ponize.

– Ana Ivanović je lijepa žena, brend u bijelom sportu i seksualna fanatazija mnogih muškaraca. Sad kad se udala, odnosna “dala u”, promijenila je prezime, a samim tim i identitet. Više nije naša. Ti obožavaoci kao da osjećaju da ih je izdala i sada su spremni na osvetu – zaključio je Milivojević.