SFF: Srce Sarajeva filmu “Album”, najbolji glumci Irena Ivanova i Gheorghe Visu

“Srce Sarajeva” dodijeljeno turskom filmu “Album“

Film “Album“ turskog režisera Mehmeta Cana Mertoglua dobitnik je nagrade “Srce Sarajeva“ za najbolji igrani film na 22. Sarajevo film festivalu koji je noćas završen ceremonijom dodjele nagrada u Narodnom pozorištu u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Većina stvari koje su omogućile da se ovaj film desi i snimi su započete upravo u Sarajevu. I nevjerovatno nam je da smo ovom nagradom kompletirali taj krug“, rekao je Yoel Meranda, jedan od producenata “Albuma“, nakon priznanja koje su dobili.

”Srce Sarajeva“ za najboljeg glumca dobio je Gheorge Vishu za ulogu u filmu “Psi“, kojem je žiri dodijelio i jednu od dvije specijalne nagrade.

Najbolja glumica je Irena Ivanova za izvedbu u filmu “Bezbožnica“, čija je režiserka Ralitza Petrova, dobitnik druge specijalne nagrade žirija.

U žiriju igranog filma bili su: Elia Suleiman (Pakistan), Zeynep Atakan (Turska), Nikola Đuričko (Srbija), Thomas Hailer (Njemačka) i Angelina Papoulia (Grčka).

“Srce Sarajeva“ za najbolji kratki film dodijeljeno je filmu “Tranzicija“, srbijanske režiserke Milice Tomović, a za najbolji dokumentarni film proglašen je ”Samo dašak“, režiserke Monice Lazurean.

Pored glavnih nagrada, dodijeljene su i mnoge druge od kojih vrijedi spomenuti potpuno novu nagradu Cinelink TRT Work in Progress u iznosu od 30.000 eura, koju je dobio film “Hostages“ iz Gruzije i režiser Rezou Gigineishiliju.

Ovogodišnji SFF, koji se održavao od 12. do 20. augusta, nakon dodjele nagrada, zatvoren je projekcijom filma “Tour de France“, režisera Rachida Djaidania u kojem jedan od likova tumači Gerard Depardieu. Projekcija je počela u 21 sat u Ljetnom kinu “Metalac“, nakon čega će Djaidania i jedan od glumaca u filmu Sadek pozdraviti publiku.

Proteklih devet dana crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta prodefilovale su desetine umjetnika i filmskih radnika među kojima je svakako najveća zvijezda bio američki glumac, reditelj i producent Robert De Niro. Njemu je prve festivalske večeri pred oko 3.000 ljubitelja filma u Ljetnom kinu “Metalac“ dodijeljena nagrada “Počasno Srce Sarajeva” za životno djelo za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Osim De Nira, glavni bh. grad tokom SFF-a posjetili su, između ostalih, Liam Cunningham, Stephen Frears, Whit Stillman, Dave Johns, te filmske zvijezde iz regiona kao što su Mirjana Karanović, koja je premijerno prikazala svoje prvo režisersko djelo “Dobra žena“, zatim Filip Šovagoić, Nikola Đuričko, Boris Isaković i brojni drugi.

Ove godine publici je na sedam različitih lokacija predstavljeno više od 220 filmova iz 61 zemlje, od kojih je čak njih 53 imalo svoje svjetske premijere. U okviru Takmičarskog programa prikazano je deset igranih filmova, za ljubitelje dokumentarnog filma program SFF je ponudio 29 projekcija, a tokom devet dana festivala prikazano je 16 kratkih i dva animirana filma.

Prvi Sarajevo film festival održan je u opkoljenom Sarajevu 1995. godine, da bi u godinama koje su uslijedile ponio titulu prestižnog međunarodnog festivala i najveće filmske smotre u regionu.

Slavni glumci John Malkovich, Gerard Depardieu, Kevin Spacey, Mickey Rourke, Morgan Freeman, Angelina Jolie, Brad Pitt, Gael Garcia Bernal, Benicio del Toro, samo su neke od brojnih svjetski poznatih zvijezda koje su protekle dvije decenije tokom SFF-a posjetile glavni grad BiH.