Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završena montaža Durakovićeve “Posljednje prepreke”

film

Montaža novog dugometražnog igranog filma Jasmina Durakovića „Posljednja prepreka“ (The Final Barrier) završena je.

Film je velika međunarodna koprodukcija (Austrija, Njemačka, BiH i Hrvatska) i prvi je dugometražni igrani film koji se bavi pitanjem sirijskih izbjeglica u Evropi. Sniman je ove jeseni u Srbiji, Mađarskoj, BiH i Austriji uz učešće velike međunarodne produkcijske i glumačke ekipe.

Artedeluxe, producentska kuća producenta iz Beča, vodi ovaj međunarodni projekat, a DEPO iz Sarajeva je jedan od koproducenta projekata.

Scenarij za ovaj film napisao je Robert Hofferer, dok su koscenaristi reditelj Duraković i dramatruginja iz Beograda Nataša Drakulić. Direktor fotografije je Mathias Meissl, a za potrebe snimanja filma angažiran je dio filmskih radnika iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Scenografi u filmu su Hari Ejubović i Osman Arslanagić, kostimograf Belma Žižko, šminker Zumra Softić, montažer Fadil Komarica, dok postprodukciju zvuka radi Samir Fočo, Sarajlija koji živi i radi u Londonu.

Izvršni direktor produkcije filma je Amira Kudumović, predavač na Akademiji scenskih umjetnosti iz Sarajeva. Film, iako je najvećim dijelom sniman u BiH i uz učešće velikog broja  autora i suradnika u BiH, nije sufinansiran sredstavima državnih institucija iz BiH, saopćeno je iz Depo zone.

Glavnu ulogu igra austrijski glumac Michael Kristof, dok se u ostalim ulogama pojavljuju Hannes Fretzer, Essam Ferris, Jelena Angelovski, Ivo Gregurević, Serena Maria, Clemens Aap Lindenber, Ursula Steiner, Irina Marković, Aida Begović, Nedim Malkočević, Feđa Zahirović, kao i naturšici, volonteri humanitarnih organizacija, kao  i same izbjeglice. Veliki doprinos u realizaciji ovoga filma dali su lokalna zajednica i građani Orašja.

Ovo je, nakon „Sevdah za Karima“ (2010) i „Body Complete“ (2013),  treća producentsko/režijska suradnja između Roberta Hofferera i Jasmina Durakovića, a tokom naredne godine realizirat će i naredni projekat – politički triler „In Black Light“ čija je priča smještena u današnji Berlin i koji se bavi temom međunarodnog terora i terorizma.

Film će za  svjetsku premijeru i distribuciju biti spreman početkom 2016. godine, navodi se u saopćenju Depo zone.