Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog čega je kažnjivo fotografisati Eiffelov toranj noću

Eiffelov-toranj111

Budući da je sagrađen 1889. godine, čuveni pariški toranj je javno vlasništvo, pa ga možete bezbrižno fotografisati tokom dana. Međutim, ako to učinite noću, možete biti kažnjeni…

Naime, svjetla koja noću ukrašavaju ovu građevinu predstavljaju umjetničko djelo, pa njihovo reprodukovanje zahtijeva dozvolu umjetnika.

Također, to znači da nije dopušteno ni objavljivanje ovih fotografija na društvenim mrežama.

“Svjetlosni efekti na Eiffelovom tornju zaštićeni su autorskim pravima”, ističe Dimitar Dimitrov, stručnjak za zakone evropske ispostave “Vikimedije”.

Ovaj zanimljiv podatak može se pronaći i na zvaničnom sajtu Eiffelovog tornja – naglašeno je da su fotografije koje su nastale u toku dana oslobođene autorskih restrikcija, a da su fotografije na kojima je prikazano noćno osvjetljenje slavne konstrukcije zaštićene autorskim pravima.

Nemali broj evropskih građevina zaštićen je autorskim pravima, pa je onemogućeno legalno objavljivanje njihovih fotografija. Tako je, na primjer, u Rumuniji, Sloveniji i Bugarskoj, gdje je dozvoljeno fotografisanje javnih objekata samo ukoliko nisu namijenjene prodaji.