Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog tetovaže nevin proveo 16 godina u zatvoru

luis-vargas1111

Luis Lorenzo Vargas proveo je šesnaest godina u zatvoru zato što je imao sličnu tetovažu kao i serijski silovatelj.

Vargas je osuđen zbog seksualnog napada na tri žene 1999. godine nakon što su porotnici odlučili da je on neidentificirani napadač koji je silovao 39 žena tokom 20 godina.

Međutim, nakon duge pravne kampanje oslobođen je svih optužbu. Sudija u Los Angelesu je poništio prethodnu osudu nakon što su testovi DNK dokazali da Vargas nije počinio zločine što su mu se stavljali na teret.

Tokom izricanja presude Vargas je zaplakao. Njegova majka, Blanca Alatorre, rekla je novinarima:

“Još uvijek sam jako ljuta. Ovakvo što se ne smije dogoditi drugim ljudima. Jednstavno ne može. To je nepravda”, prenosi The Independent.

Žrtve su pravog napadača, za kojim FBI još uvijek traga, opisale s tetovažom suze ispod lijevog oka. Istražitelji sada kažu da bi ta tetovaža mogla biti ožiljak ili madež. Bargas je imao izblijedjelu tetovažu na sličnom mjestu, a njegova advokatica kaže da je dobio tetovažu kad je imao trinaest godina kako bi se bolje uklopio.

– Uvjerena sam da je sretan što može krenuti naprijed i ponovno biti sa svojom porodicom. Nadamo se da će do toga doći prije Božića, kazala je advokatica Raquel Cohen.

Vargas je podnio nekoliko žalbi na presudu između 1999. i 2002. godine, ali tek provođenjem DNK testiranja izrečena mu je oslobađajuća presuda.