Ženama su i prije 100 godina govorili šta smiju nositi na plaži

žene plaža

Nova francuska strategija borbe protiv ekstremizma zabranjivanjem burkinija naišla je na svjetsku osudu, ali i ismijavanje na društvenim mrežama.

Nakon incidenta u Nici, kada je francuska policija natjerala muslimanku da skine burkini i pritom joj naplatila kaznu, mnogi su francuski pristup nazvali militantnim sekularizmom. Optužili su francuske vlasti da se koriste krivim metodama i grubo krše ljudska prava.

Da bismo pronašli neki sličan primjer morali smo se vratiti na sami početak prošlog stoljeća. Tada je australska plivačica Anette Kellerman izazvala zgražanje javnosti zato što se usudila nositi jednodjelni kupaći kostim koji joj nije dosezao koljena.

1907. godine došla je u posjetu Sjedinjenim Američkim Državam i uhapšena je zbog tog kostima u Massachusettsu. Policija je zaključila da je narušila društveni moral jednodjelnim kostimom.

Skoro pedeset godina je moralo proći prije nego je Kellerman odlučila prokomentarisati neslavni incident.

“Ja, uhapšena! Svi smo bili nevjerovatno šokirani, a posebno moj otac. Bila sam njegova mala nevina kćer. Sudija je ipak bio pristojan i rekao da se smijem kupati u kostimu, ako pristanem nositi plašt do poda sve dok ne uđem u vodu”, ispričala je Kellerman 1953. godine, a prenosi srpski Newsweek.

Tako je stotinu godina kasnije, društvo napravilo puni krug. Nekad su žene dobivale kazne zbog premalo odjeće, danas ih dobivaju zato što imaju previše odjeće.