Život i zdravlje

10 iznenađujućih upotreba paste za zube

14/07/2015

Osim što predstavljaju kamen temeljac oralnog zdravlja, paste za zube se mnogu koristiti za još mnoge druge namjene!

1. Uklanja boju za kosu
Ako ste ikada sami kod kuće farbali kosu, znate koliko naporne mogu biti mrlje od boje koje se javljaju na koži uz kosu. Pastom za zube ćete je lako ukloniti.

2. Umiruje prištiće
Riječ je o receptu za ljepotu naših baka koje su znale kako pasta za zube može isušiti prištiće preko noći.

3. Ublažava ubode insekata
Najbolje bi bilo koristiti pastu za zube s metvicom kako biste ublažili svrab uboda komarca, s obzirom na to da ulje metvice ima i protuupalna i analgetička svojstva. Jednostavno nanesite malo zubne paste na mjesto uboda i ostavite neka se osuši. Isti rezultat možete dobiti ako koristite tekućinu za ispiranje ustiju s metvicom.

4. Čisti tenisice
Bijele tenisice vrlo brzo prestaju biti bijele, pogotovo kada je u pitanju njihov rub koji se spaja s đonom Očistite ih i izblijedite tako da na četkicu nanesete pastu za zube i – četkajte!

5. Polira krom
Kromirani predmeti mogu izgubiti svoj sjaj – povratite ga čišćenjem s pastom za zube. Spasite svoje kromirane slavice, držače peškira, pa čak i dijelove motora!

6. Učvršćuje nokte

Kako je sjajna za zaštitu cakline zuba, tako je pasta također prikladna za zdravlje i sjaj noktiju. Učvrstite nokte i ujedno ih ispolirajte tako da ih protrljate kalodontom.

7. Očistite peglu
Ako je vašu peglu prekrio sloj sitnih crnih čestica ili mrlja, jednostavno ih možete ukloniti tako da na običnu krpu nanesete malo paste za zube i njome protrljate peglu. Naravno, ono mora biti isključeno i hladno.

8. Posvijetlite tipke klavira
Ako su tipke na vašem klaviru davno prestale biti crne i bijele, osvježite ih pastom za zube, koja će u tren oka iz njih “izvući” bjelinu.

9. Očistite srebrni nakit
Srebrni nakit i pribor za jelo s vremenom poprime sivkastu boju. Rješite je se tako da po komadu nakita ili pribora za jelo protrljate malo kalodonta uz pomoć krpice.

10. Uklonite mrlje od kafe ili čaja
Redovito ispijanje crne kafe ili čaja može ostaviti tragove na vašim šalicama. Ne morate ih zamijeniti novima – jednostavno ih istrljajte zubnom pastom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.